Buitenland
NOSNTR

Democratie in Tunesië staat onder druk

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Democratie in Tunesië staat onder druk

Een onrustige dag in Tunesië, waar de president gisteren het parlement naar huis stuurde en de premier ontsloeg. Het parlementsgebouw is afgegrendeld door het leger, het kantoor van nieuwszender Al Jazeera is bestormd door de politie en er zijn relletjes op straat.

"Het is nog steeds heel onrustig", zegt journalist Faïrouz ben-Salah in Nieuws en Co. Ze is op dit moment in de Tunesische hoofdstad Tunis. "Bij de het parlement is een betoging aan de gang. De demonstranten hebben beloofd daar te blijven totdat het parlement weer geopend wordt."

President Saied zette premier Hichem Mechichi en het parlement gisteravond buitenspel, na een dag van protest tegen de regering en Ennahda, de grootste fractie in het parlement. Betogers gingen de straat uit woede over de economische malaise in het land en het falende coronabeleid. Tunesië is een van de zwaarst getroffen landen op het Afrikaanse continent.

De Ennahda-partij is de gebeten hond, zegt ben-Salah. "Sinds de revolutie zit die partij in de regering. Vanaf die tijd gaat het ook politiek gezien niet goed. Tien jaar lang is het continu instabiel. De economie is er op achteruit gegaan, mensen hebben koopkracht verloren.

"Die partij krijgt de schuld van alle problemen. Daarbij komt dat er ook veel oud zeer is. Onder de dictatuur werd de partij verboden en een aantal mensen haat nog steeds die partij", zegt de journaliste.

'Rust in het land herstellen'

Saied, die in 2019 als onafhankelijke kandidaat de presidentsverkiezingen won, zegt dat hij zich genoodzaakt zag tot de stap om de rust in het land te herstellen. Volgens hem is geen sprake van een staatsgreep. "Ik wil niet dat er een druppel bloed wordt vergoten", sprak hij, om er de waarschuwing aan toe te voegen dat geweld met geweld zal worden beantwoord.

Volgens Saied is het besluit in lijn met artikel 80 van de grondwet, dat hem in staat zou stellen om het parlement te schorsten bij "acuut gevaar". De BBC schrijft dat de grondwet uit 2014 er niet duidelijk over is. Er staat in dat er bij dit soort conflicten een speciaal in te stellen rechtbank een oordeel moet vellen.

Wel staat in de grondwet dat Saied het parlement na 30 dagen moet herstellen. "Hij heeft gisteren beloofd dat hij dat doet". Maar wat er in de tussentijd gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Hij heeft belooft dat hij van Tunesië een directe democratie gaat maken. Maar we moeten zien hoe dat gaat lopen", besluit ben-Salah.

Journalist Faïrouz ben-Salah over de politieke situatie in Tunesië

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie