Buitenland
VPRO

Wordt de Surinaamse president Bouterse nu na tien jaar weggestemd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de Surinaamse president Bouterse nu na tien jaar weggestemd?

Suriname gaat op 25 mei naar de stembus. Na een turbulent jaar met veel protestacties gaat het er om spannen. Wordt president Desi Bouterse na tien jaar weggestemd of niet? Bureau Buitenland spreekt met drie bekende actievoerders over hun manier van actievoeren en hun verwachting van de verkiezingen.

Politiek actief

Stefano Biervliet, beter bekend als Pakitto, is een 27-jarige ondernemer die de grootste protestactie van de afgelopen jaren heeft georganiseerd. Tienduizend mensen kwamen op 17 februari bijeen op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. "Ik ben actief omdat ik het beste wil voor Suriname. Corruptie is een van de grootste problemen hier. Daar moet een einde aan komen." Biervliet is inmiddels kandidaat voor de nieuwe partij PRO, Partij voor Recht en ontwikkeling.

Amanda Sheombar is actief in de beweging 'Bezorgde Burgers'. Ze bood begin februari twee petities aan, aan de Centrale Bank en aan het parlement. "We zitten met een president, Bouterse, die tot twintig jaar veroordeeld is voor de decembermoorden. We hebben een minister van financiën waartegen strafklachten lopen, vanwege verdwenen kasreserves van de banken. Hij is nog steeds in functie, hij heeft nog steeds geen verantwoording afgelegd. We leven niet in een democratische rechtsstaat op het moment. Dit mag niet meer gebeuren." Ze roept vooral de Surinamers op te gaan stemmen.

Xaviera Jessurun is de bekendste activiste van het land. Ze is woordvoerder van 'Next Generation'. In 2016 organiseerde ze haar eerste anti-regeringsprotest. Ze is het protesteren nog niet moe maar realiseert zich wel dat dit alleen niet voldoende is. "We willen af van de NDP (partij van Bouterse). Dat is moeilijk in een land waar vijftien partijen aan de verkiezingen meedoen. Dat leidt tot versplintering."

Quote

Stem slim op de grootste partij zodat de NDP niet zal winnen.

Xaviera Jessurun, activiste

Daarom heeft ze na lang aarzelen haar strategie veranderd. "Op basis van oude verkiezingsdata hebben we per district (Suriname telt tien districten) gekeken welke partij het grootst is en in het verleden heeft bewezen betrouwbaar te zijn. We adviseren via de campagne 'Ik stem slim' op de grootste partij te stemmen zodat de NDP niet zal winnen." Jessurun noemt het stemadvies niet ideaal. "Maar we zijn een land in crisis. Willen we het land opnieuw opbouwen, dan moeten we fundament steviger maken. Dus weg met de NDP want anders gaan we de strijd niet winnen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie