Buitenland
VPRO

Hoe vrouwen in Mauritanië hun vrijheid vieren

foto: MARCO LONGARI / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe vrouwen in Mauritanië hun vrijheid vieren

Het lijkt steeds populairder te worden in de Arabische wereld: scheidingsfeesten. In de strenge Islamitische republiek Mauritanië kijkt men er niet raar van op wanneer een vrouw haar huwelijk verbreekt, maar wordt er juist feest gevierd. Een opvallend fenomeen, vertelt correspondent Aida Grovestins in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Mauritanië

Het West-Afrikaanse Mauritanië is een conservatief land dat bovendien streng is in de islamitische leer. ''Op straat zijn mannen en vrouwen bescheiden gekleed. En mannen mogen de hand van vrouwen niet schudden. Toch zijn gescheiden vrouwen opvallend genoeg gewild bij mannen'', vertelt Grovestins.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrijheid

Tegenwoordig geven vrouwen dus zelfs feesten voor hun scheiding. ''Vrouwen worden vaak uitgehuwelijkt en die huwelijken lopen snel stuk. Ik heb Mauritaanse vrouwen ontmoet die wel zes keer gescheiden zijn'', legt Grovestins uit. Op de zogenoemde scheidingsfeesten worden alle vrouwen uit de vriendenkring en familie uitgenodigd. Het feest draait om het vieren van de vrijheid van de vrouw in kwestie. ''Er wordt gedanst, gezongen en de handen worden met Henna beschilderd. De ex-man wordt voor van alles en nog wat uitgemaakt.''

Niet alleen in Mauritanië

Scheidingsfeesten worden overigens niet alleen in Mauritanië gehouden. Ook in Iran en Saoedi-Arabië komt dit fenomeen in toenemende mate voor. ''De wetten in deze landen zijn in de afgelopen jaren versoepeld. En het aantal scheidingen is daardoor toegenomen'', verklaart Grovestins. Een belangrijk verschil met de feesten in Mauritanië is dat religieuze leiders aldaar feller tegen het vieren van een scheiding zijn.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie