Naar homepage
Buitenland

Valt Ethiopië uiteen na 'ongrondwettelijke verkiezingen'?

foto: Michael Tewelde / AFPfoto: Michael Tewelde / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Valt Ethiopië uiteen na 'ongrondwettelijke verkiezingen'?

De centrale regering in de hoofdstad van Ethiopië - Addis Abeba - besloot eerder dit jaar om alle verkiezingen in het land tot nader order uit te stellen, vanwege de coronapandemie. Maar daar trekt het bestuur van de noordelijke deelstaat Tigray zich niets van aan. Daar vinden morgen toch gewoon verkiezingen plaats.

Vanuit de hoofdstad dulden ze weinig tegenspraak, zij zeggen: "Elke beslissing over onze eigen verkiezingen, bijvoorbeeld om ze ongeldig te verklaren, zien wij als een oorlogsverklaring." In Bureau Buitenland geeft Afrika-correspondente Saskia Houttuin duiding en uitleg.

"In het land groeien de zorgen over een afscheiding van deze deelstaat," aldus de correspondente. De TPLF, de grootste partij van de regio Tigray, geeft aan de zelfstandige status met alle mogelijke middelen te beschermen. Recente militaire parades in Tigray laten zien dat het regionale bestuur de confrontatie niet schuwt.

"Het is de vraag wat de Ethiopische premier Abiy nu kan doen", zegt Houttuin. De afgelopen tijd heeft hij zich juist ingezet voor het bemiddelen tussen de verschillende regio’s in het etnisch zeer verdeeld land. "Abiy schuwt militair ingrijpen, maar een diplomatieke oplossing lijkt op dit moment ver weg. Al is het natuurlijk nooit de laat voor toenadering."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie