Buitenland

'Man in het wild' peddelt langs rafelranden van de wereld

VPRO
foto: Jaco Benckhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Man in het wild' peddelt langs rafelranden van de wereld

Hij stond oog in oog met twee ijsberen in Groenland en bezocht onder meer Papoea-Nieuw-Guinea en eilanden in de Stille Oceaan. Kajakker en muzikant Jaco Benckhuijsen noemt het ''de rafelranden van de wereld'', die hij bezoekt met zijn opvouwbare kajak. Zijn concept: in zijn eentje de wereld over, met een minimalistische uitrusting aan boord waar hij maximaal drie weken van kan overleven in de wildernis.

Bureau Buitenland - Droomreizen #2 - Jaco Benckhuijsen: Met de kajak overleven in de wildernis

Kajakken

Hoewel Benckhuijsen begon met kajakken in de grachten van Amsterdam, besefte hij gauw: wie ver de zee op gaat, komt delen van de wereld tegen die maar weinig mensen hebben gezien. ''De zee is oneindig en kent geen paden'', schreef hij in zijn boek Man het Wild, waarin hij zijn levenslessen deelt en vertelt over fysieke en mentale uitdagingen tijdens zijn tochten. Die verhalen zijn ook te horen in zijn gelijknamige muziekalbum, waarin de muzikant visuele ervaringen van zijn avonturen heeft vertaald in geluid.

Maar na het bezoeken van onbewoonbare gebieden, is Benckhuijsen van plan de leegte en eenzaamheid te verruilen voor chaos en drukte. ''Ik wil graag dichtbevolkte derdewereldsteden bezoeken die voor een deel op water zijn gebouwd'', zegt Benckhuijsen in Bureau Buitenland. Zo droomt hij ervan om naar miljoenenstad Lagos (Nigeria) te gaan, waar een deel van de bevolking op palen woont. Dat ziet hij bijna als een morele opdracht: ''uit de westerse bubbel stappen en even ervaren hoe veel mensen leven''.

Als Benckhuijsen iets heeft geleerd tijdens zijn tochten, dan is het wel dat tijd en ruimte in een compleet ander perspectief kunnen komen te staan. ''Maar ook dat we fysiek veel behendiger kunnen zijn dan we gewend zijn. Wij hebben een samenleving gecreëerd waarin die naar de vrije tijd en de sport is verbannen. Maar ooit was dit onze manier van leven.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie