Buitenland
NOSNTR

Hoe wordt de kapotte internetkabel naar Tonga gerepareerd?

foto: TWITTER / STORMWATCHfoto: TWITTER / STORMWATCH
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt de kapotte internetkabel naar Tonga gerepareerd?

Nog altijd is de communicatie met Tonga erg moeilijk. Vier dagen geleden werd de eilandengroep getroffen door een onderzeese vulkaanuitbarsting en een tsunami. De enige internetkabel richting de eilandengroep brak. Het kan zomaar nog een maand duren voordat de kabel is gemaakt, zei de topman van het verantwoordelijke kabelbedrijf. Wat komt er allemaal kijken bij het leggen en repareren van zo'n internetkabel?

Het bedrijf Van Oord is in dit werk gespecialiseerd. Directeur Adriaan van Oord legt in Nieuws en Co uit hoe dat proces in zijn werk gaat. "Het is eigenlijk maar een hele dunne kabel van maar 2 á 2,5 centimeter doorsnede. Daar zitten glasvezeldraden in, die zijn maar een tiende millimeter dik. Die zitten in een buisje, daaromheen zit staal en plastic."

Eerst legt Van Oord uit hoe normaal gesproken de kabels op de zeebodem worden gelegd. "Daarvoor heb je speciale kabellegschepen. Die hebben hebben een soort van platte koektrommel waar de kabel in ligt. Vervolgens gaat de kabel overboord aan de achterkant van het schip. Zo vaart dat schip en legt tegelijkertijd de kabel."

Reparatie

De kabel ligt dan op 2 kilometer diepte. "Over de hele wereld verspreid liggen kabellegschepen voor reparatie." Die kunnen worden ingezet als er ergens een kabel stuk is. "Dit gebeurt wel eens vaker, maar daar merken we niets van. In dit geval is het in een uithoek van de wereld. Dus het duurt lang om zo'n schip te mobiliseren."

Waar de breuk van de kabel zit, is vrij snel gevonden. "Ze kunnen meten waar ongeveer de breuk zit. Het is niet dat ze zoeken naar een speld in de hooiberg."

Anker

"Dan gaan ze met een anker de zeebodem over, op de plek waar ze denken waar de breuk ongeveer is", legt Van Oord uit.

"Vervolgens proberen ze de kabel op te vissen. Ze halen het beschadigde uit de kabel. En dan is het idee dat de twee delen met een stukje extra kabel weer aan elkaar worden geknoopt. Vervolgens laten ze het weer zakken op de zeebodem", is de simpele uitleg van Van Oord.

Meerdere kabels

Normaal gesproken merken we weinig van een breuk in een internetkabel. Dat komt omdat er vaak meerdere kabels naar dezelfde plek gaan. De rest van de kabels nemen dan het werk van de kapotte kabel over.

"Ik denk dat er naar Tonga maar een kabel ligt, en die is kapot. Dan is er dus geen gesloten circuit. Dit is wel een uitzonderlijke situatie en dat heeft er mee te maken dat Tonga zo'n uithoek is", besluit hij.

Directeur Adriaan van Oord in Nieuws en Co over het repareren van een internetkabel in zee

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie