Buitenland
VPRO

De troefkaarten van Viktor Orbán

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De troefkaarten van Viktor Orbán

In een historisch besluit van de Europese Commissie draait Brussel de duimschroeven aan van Hongarije door twee belangrijke subsidiepotten te bevriezen. Hoewel de regering Orbán nog altijd de vermoorde onschuld speelt en stelt dat Hongarije een volmaakte democratische rechtsstaat is, zal het land zich nu echt anders moeten opstellen wil het geld zien. Of de Hongaarse premier als eerst met zijn ogen knippert is nog maar de vraag, vertelt Oost-Europa correspondent Tijn Sadée in Bureau Buitenland.

De troefkaarten van Viktor Orbán

Orbán-gezinde media

De problemen in Hongarije stapelen zich op. Met name in de zorg en het onderwijs schuurt het behoorlijk onder de bevolking. De laatste weken gingen mensen de straat op om te demonstreren. Het nieuws dat het land miljarden wordt onthouden zal de situatie in Hongarije verder verslechteren.

Toch klinkt de kritiek vanuit een klein deel van de Hongaren. "Het is nog altijd een kleine minderheid die de kritische andere media volgen. Die Orbán-gezinde media zijn super dominant en hebben het slechte nieuws uit Brussel meteen van slecht nieuws naar goed nieuws verdraaid", vertelt Sadée. Orbán wijst naar de EU als schuldige voor alle problemen in Hongarije en zegt het vertrouwen te hebben verloren in het volgens Orbán links-liberale Brussel.

Kat-en-muisspel

De komende 2 weken zal uitwijzen of de Hongaarse regering zal vasthouden aan het huidige narratief of van koers gaat veranderen. Volgens Sadée heeft Orbán nog een aantal troefkaarten achter de hand. "Orbán is een politicus die alleen maar voor de winst gaat. Hij heeft twee fameuze troefkaarten in handen, ze worden ook wel chantagemiddelen genoemd in Brussel", vertelt de correspondent.

De EU moet stemmen over twee dossiers waar Hongarije een veto over heeft: een Europees plan om belastingontduiking tegen te gaan en een steunpakket voor de wederopbouw voor Oekraïne. Met het vetorecht probeert Orbán druk uit te oefenen op het besluit van de Europese Commissie en het onophoudelijke kat-en-muisspel weer zijn kant op te sturen.

Wil je meer weten over het Hongarije en Viktor Orbán? Lees hier meer:

Commission finds that Hungary has not progressed enough in its reforms and must meet essential milestones for its Recovery and Resilience funds

Hungary’s EU cash at risk after European Commission concludes reforms fell short

How Hungary used citizens’ covid data to help the ruling party

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie