Buitenland
VPRO

Servisch realityprogramma niet van de buis weg te slaan

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Servisch realityprogramma niet van de buis weg te slaan

Een Servische realityshow raakt voor de zoveelste keer in opspraak. Nadert daarmee het einde van het programma? Journalist Arja van den Bergh legt in Buitenland Uitgelicht uit waarom dat nog niet zo vanzelfsprekend is.

Controversieel

Het programma Zadruga volgt een groep mensen die met elkaar in een villa leven en door het publiek kan worden weggestemd. "Het is een soort Big Brother", vertelt Van den Bergh. "Het is het best bekeken programma van Servië, met zo'n drie miljoen kijkers per dag."

Maar de show is ook controversieel: "Het toont veel ruzies en expliciet geweld en dat is voornamelijk gericht tegen de vrouwelijke deelnemers. Er zijn vrouwen die de laatste tijd na zulke opstootjes zelfs in het ziekenhuis zijn beland." Volgens Van den Bergh maakt sociale media het geweld nog extra zichtbaar.

Protest

De beweging Go-Change startte een petitie om Zadruga van de buis te krijgen en de Slavko Ćuruvija Stichting diende een klacht over de show in bij het REM, het Servische instituut dat de media moet controleren. Maar het programma van de zender halen is nog niet zo simpel, legt Van den Bergh uit: "De directeur van Pink TV startte gelijk een tegenpetitie die veel meer stemmen heeft opgehaald..." En volgens de journalist hebben experts weinig vertrouwen in het REM, omdat dat instituut tot nu toe hooguit een waarschuwing gaf.

Maar volgens Van den Bergh is er één positieve noot: "Er lijkt meer dan ooit aandacht hiervoor te zijn; de discussie over het REM en of dat instituut überhaupt naar behoren functioneert, die is in ieder geval wel in volle gang."

Meer weten?

Bekijk de webpagina van Zadruga op de website van Pink TV.

Bekijk de petitie.

Lees over de VN campagne (waaronder Orange the World- Day #16 days ) en de cijfers rondom gender gerelateerd geweld wereldwijd.

Bekijk de Bureau Buitenland reportage Spaanse remedie tegen agressieve ex van Jessica van Spengen over honden die getraind zijn om vrouwen te beschermen tegen hun ex.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie