Buitenland
VPRO

Japanse vissers als helden onthaald na aanval op premier Kishida

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse vissers als helden onthaald na aanval op premier Kishida

Japan is in de ban van een groepje vissers dat zaterdag de politie te hulp schoot bij de gepoogde aanslag op premier Fumio Kishida. "Ze hielden de dader meteen in de houdgreep", vertelt correspondent Anoma van der Veere in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Japan

Uitverkochte camouflagejas

De vissers uit een Japanse haven waren toevallig aanwezig bij een campagnebijeenkomst van premier Kishida, toen een man plotseling een pijpbom naar de leider van het land gooide. "Een 54-jarige visser zag de dader te werk gaan, en zag de man opnieuw in zijn tas graaien. Hij is er meteen naartoe gelopen om hem in de houdgreep te zetten. Hij was er zelfs eerder bij dan de politie."

Beelden van de actie van de vissers gaan viraal op Japanse sociale media, waarbij het groepje als helden wordt onthaald. “Er is zelfs een speciale persconferentie voor deze vissers georganiseerd. Mensen zeggen: dit zijn helden die een risico voor eigen leven namen. Mensen die een tweede bom tegenhielden.” De camouflagejas die de 54-jarige visser droeg tijdens zijn heldendaad, is inmiddels uitverkocht, omdat Japanners die zijn gaan opkopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moord op oud-premier

Toch heeft de actie van de vissers ook geleid tot ophef in het land. Nog geen jaar geleden werd oud-premier Shinzo Abe vermoord. En nu werd deze poging om premier Kishida aan te vallen, gered door een paar toevallig aanwezige vissers. "Het is dus niet goed gesteld met de beveiliging van politici. Nu wordt de beveilig wel echt aangescherpt. Wie nu naar zulke bijeenkomsten met politici gaat, wordt gecontroleerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie