Buitenland
VPRO

Correspondent Ruth Vandewalle: 'Persvrijheid bestaat niet in Egypte'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent Ruth Vandewalle: 'Persvrijheid bestaat niet in Egypte'

In Egypte wordt het journalisten niet bepaald makkelijk gemaakt, vertelt correspondent Ruth Vandewalle. "Ploegen van bijvoorbeeld de NOS hebben nooit toestemming gekregen om hier te werken”, vertelt Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

En hoewel Vandewalle wel mag werken in het land, wordt het voor haar ook steeds lastiger. "In Egypte wordt de ruimte om onafhankelijk nieuws te brengen steeds kleiner. De mensen die dat tóch proberen worden constant aangevallen door het regime. Voor Egyptische collega journalisten zonder buitenlands paspoort is het nog veel moeilijker, zij nemen veel grotere risico's."

Geen toestemming

"Het kost zo tachtig telefoontjes en allerlei bezoeken aan kantoortjes voordat je ergens mag gaan filmen", vertelt Vandewalle. "Je ziet of hoort de repressie misschien niet altijd, maar je bent als journalist heel veel tijd kwijt aan dingen regelen met de overheid. Veel journalisten komen daarom niet eens meer naar Egypte toe: het kost te veel tijd en geld om iets voor elkaar te krijgen. In veel gevallen krijg je überhaupt geen toestemming om in het land te werken. Ploegen van de NOS en Nieuwsuur hebben veel geprobeerd, maar mogen hier gewoon niet aan de slag."

Tegendraads

Er zijn nog maar twee Egyptische online kranten die tegen de lijn van de regering ingaan, vertelt Vandewalle. "Persvrijheid bestaat niet in Egypte. Zo verscheen in de krant Mada Masr een kritisch artikel over de opvang van Palestijnen in de Egyptische Sinaï woestijn. Dat idee bestaat al sinds de jaren 50, maar Egypte laat nog steeds nauwelijks vluchtende Palestijnen de grens passeren." Het artikel viel niet in de smaak bij de regering in Cairo, en tegen de hoofdredacteur van de krant loopt inmiddels een rechtszaak. "Het artikel is offline gehaald", vertelt Vandewalle, "het is tekenend voor de situatie. Als journalist loop je in Egypte continu het risico om achter de tralies te verdwijnen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie