Buitenland

Waarom in Noorwegen wél meer vrouwen het leger in gaan

foto: ANP/ Anne van der Veenfoto: ANP/ Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom in Noorwegen wél meer vrouwen het leger in gaan

[KRO-NCRV] In Noorwegen hebben vrouwen in het leger een bijzondere positie. Je zou ook kunnen zeggen dat een vrouwelijke militair in Noorwegen juist heel normaal is. Het land wil dat er over twee jaar bijna één derde van de militairen vrouw is en daar zijn ze al bijna in geslaagd. Ter vergelijking: in Nederland is nog geen tien procent van de militairen vrouw. Radio-verslaggever Anne van Veen maakte er een reportage over voor De Ochtend.

'Nederland kan nog wel wat leren van Noorwegen'

Volgens commandant Boë van het Noorse ministerie van Defensie kan Nederland nog wel wat leren van Noorwegen. Hij vindt het raar dat geen vrouw in Nederland de test haalt om bijvoorbeeld bij het Korps Mariniers te komen. Volgens hem pakt Nederland het verkeerd aan. ''Je zou de vrouwen eerst moeten laten meetrainen met het Korps en dan pas de test laten doen. Zo doen we dat in Noorwegen en het werkt.''

Elitekorps met alleen maar vrouwen

Noorwegen is ook het eerste land dat een elitekorps heeft dat alleen uit vrouwen bestaat. Volgens Boë was dit elitekorps echt nodig. Ze hadden goed getrainde vrouwen nodig voor de gevaarlijke missie in Afghanistan. En ze merkten dat vrouwen veel meer bij de lokale vrouwen kon bereiken dan de mannelijke elitetroepen. Voor deze troepen is vrouw zijn een kwaliteit die op zichzelf staat.

Dienstplicht voor meisjes

In Noorwegen bestaat er nog steeds dienstplicht en begin 2017 is die ook voor meisjes gaan gelden. Dit past goed bij het grote gelijkheid denken in Noorwegen. Maar op deze manier willen ze ook meer vrouwen voor het beroepsleger werven. Bij de dienstplichtigen slapen de mannen en vrouwen samen op één slaapzaal. En dat vindt niemand een probleem. Volgens Martha Bjenfur die medeverantwoordelijk is voor deze dienstplichtigen, werkt het juist heel goed. Er is minder kans op seksuele intimidatie. En ook worden de jongeren minder snel verliefd op elkaar. Volgens Bjenfur zien ze elkaar daardoor meer als broers en zussen.
Commandant Boë is trots op de voorbeeldfunctie die zijn leger heeft. ''Uit heel de wereld komen mensen kijken wat wij doen om zoveel vrouwen in het leger te krijgen. Ik ben dan heel duidelijk in. We zien vrouwen niet als iets aparts, maar alleen als toegevoegde waarde voor ons leger.''
Beluister hier de reportage van Anne van der Veen.
Fotobijschrift:
Een marinier van het Korps Mariniers uit Assen en Doorn tijdens hun jaarlijkse wintertraining in Noorwegen. De training wordt beschouwd als een van de zwaarste trainingen van de Nederlandse krijgsmacht. Bron: ANP.
Ster advertentie
Ster advertentie