Buitenland
NTR

De Libanese keuken is hot, en dit is waarom

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De Libanese keuken is hot, en dit is waarom

Al jaren verdeelt Merijn Tol haar tijd tussen Amsterdam en de Libanese hoofdstad. Nu haalt ze voor ons de warme cultuur en verslavende geuren en smaken van Beiroet naar Nederland. In Kunststof vertelt Merijn over haar nieuwe culinaire boek 'Beiroet'.

Beiroet was lang de onontdekte parel aan de Middellandse Zee. Inmiddels is Libanees eten heter dan hot en trekt Beiroet meer en meer bezoekers. Merijn: "Ik voel me er denk ik zo thuis door de energie en het enthousiasme van de bevolking. Dat is echt besmettelijk. Er wonen overigens ook best veel Nederlanders in Beiroet. Ik heb vroeger veel gereisd, maar bij Beiroet had ik meteen het gevoel: hier hoor ik. En dat heb ik nog steeds.

Quote

De manier van eten, door dat hele concept was ik meteen betoverd

Merijn Tol

Mijn liefde voor de Libanese keuken begon bij de salades Tabouleh en Fatush. Die friszure smaakexplosie in je mond is geweldig. De manier van eten: een tafel vol hapjes waar je steeds een beetje van opschept, heel lang de tijd nemen, door dat hele concept was ik meteen betoverd. Bijvoorbeeld de zondagmiddag lunch, die duurt gewoon de hele middag. Het overgrote deel eet in groepen. Makkelijk twintig mensen aan een tafel."

Opstand

In oktober is de revolutie in Beiroet begonnen, nadat de regering plannen had aangekondigd om belasting te heffen op beldiensten via het internet (VoIP), waar applicaties als WhatsApp onder vallen. Merijn: "Dat was letterlijk teveel gevraagd dus. De corrupte regering kun je met dit soort regels eerder een soort maffiabazen noemen die het geld in eigen zak steken.

Wat zo mooi is aan deze burgeropstand is dat de Libanezen niet verdeeld zijn, maar zich echt samen opstellen tegen de overheid. (54% is moslim en 40% is christelijk). Vanaf het moment van de revolutie is er een nieuw soort nationalisme geboren, met een gedachte 'we zijn allemaal Libanezen en we horen bij elkaar'. Het is tot nu toe een heel vreedzame revolutie. Zo willen ze een parallelle overheid creëren vanuit de bevolking."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie