Buitenland
NTR

'Het is het verschrikkelijkste verhaal waar ik ooit verslag van heb gedaan'

foto: Brenda Stoter Boscolofoto: Brenda Stoter Boscolo
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is het verschrikkelijkste verhaal waar ik ooit verslag van heb gedaan'

In haar boek Het vergeten volk vertelt journalist Brenda Stoter Boscolo het aangrijpende verhaal van de door IS opgejaagde Jezidi's. "Eigenlijk is de hele gemeenschap toen ontheemd geraakt", vertelt ze in Kunststof.

Video niet beschikbaar

Augustus 2014

Het is precies zes jaar geleden dat dit drama zich in Iraaks Koerdistan voltrok. In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Hun doel was de Jezidi's, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. De mannen werden vermoord; vrouwen en meisjes als slaaf verkocht en jongens in IS-trainingskampen gestopt.

"Het komt voornamelijk vanwege hun religie. Jezidi's worden gezien als duivelsaanbidders, als ongelovigen. IS was tot de conclusie gekomen dat de Jezidi's niet in de Koran voorkwamen. Dan mocht je vrouwen en kinderen tot slaven maken en de mannen vermoorden.

Dat idee van die duivelaanbidders klopt helemaal niet. Jezidi's geloven in een power engel. Volgens veel moslims toont de power engel gelijkenis met Iblis, die voor de duivel staat."

"Jezidi's zijn heel vredelievend. Ik heb nog nooit gehoord dat een Jezidi zichzelf opgeblazen heeft uit naam hun geloof. Wraakacties hoor je ook bijna niet."

Survivors

Brenda reisde naar Irak om in de vluchtelingenkampen onderzoek te doen naar de genocide. "Ik denk dat heel veel vrouwen mij zoveel verteld hebben, omdat ze misschien een luisterend oor nodig hadden. Er was heel weinig psychologische hulp op het moment dat ik daar was. Er wordt binnen het gezin eigenlijk weinig gesproken over wat die vrouwen hadden meegemaakt. Zij willen praten omdat ze het grotere verhaal willen vertellen. Over hoe hun volk bijna uitgeroeid is.

Quote

Ik noem ze tot slaaf gemaakten of survivors

Brenda Stoter Boscolo

De kinderen die geboren worden uit de verkrachting van de IS strijders worden vervolgens niet geaccepteerd door de gemeenschap. "Dat is een heel gevoelig onderwerp binnen de Jezidische gemeenschap. In principe kun je alleen Jezidi zijn als je twee Jezidi ouders hebt. Het probleem ligt ook in de Iraakse wet. Kinderen die geen vader hebben worden automatisch als moslim geregistreerd en dat ligt heel gevoelig nu. De vrouwen werden niet geaccepteerd omdat ze moslim waren geworden: veel vrouwen hebben zich onder dwang moeten bekeren."

Mensen met een groot trauma

Het interviewen van deze mensen met een groot trauma moet met veel zorg en vooral voorzichtig. "Kinderen stel ik zo min mogelijk vragen, dat is mijn regel. Ik vraag het meeste aan de ouders. Over wat ze meegemaakt hebben. Ik stel kinderen alleen maar hele simpele vragen en dan let ik heel goed op hoe ze reageren.

Het gaat niet om mij, maar om die mensen. Maar ik kan niet ontkennen dat het iets met je doet. Het is echt het verschrikkelijkste verhaal waar ik ooit verslag van heb gedaan."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie