Buitenland
VPRO

Waarom kernenergie een nationale religie is in Frankrijk

foto: ANP / JEAN-FRANCOIS BADIAS / POOLfoto: ANP / JEAN-FRANCOIS BADIAS / POOL
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kernenergie een nationale religie is in Frankrijk

De nucleaire bloei is de nieuwe inzet van Emmanuel Macron in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Kernenergie is heilig in Frankrijk, legt oud Frankrijk-correspondent Stefan de Vries uit bij Bureau Buitenland: "Het is onderdeel van de nationale identiteit."

Frankrijk maakt zich op voor een nucleaire renaissance

Nucleaire renaissance

Kernenergie moet helpen om de klimaatdoelen te halen, om meer banen te creëren, én Frankrijk in de toekomst leidend te maken op het gebied van energie, zegt Macron. In de rubriek De Franse Slag van Bureau Buitenland blikt oud Frankrijk-correspondent Stefan de Vries vooruit op de verkiezingen.

"Het is nogal een draai voor Macron. Toen hij aantrad zei hij nog een aantal kerncentrales te willen sluiten. Nu wil de president dat Frankrijk onafhankelijk wordt op energiegebied. In de ogen van Macron gaan we het niet halen om in 2050 klimaatneutraal te zijn, daarom is volgens hem kernenergie een belangrijk middel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Religie

Maar het is een grote gok die Macron neemt, benadrukt De Vries. Want aan de ambitieuze plannen van Macron hangt een flinke prijskaart. "Het duurt alleen niet heel lang om een kernenergiecentrale te bouwen, het kost tientallen miljarden."

Kernenergie is heilig voor veel Fransen, vervolgt De Vries. "Het is bijna een religie in Frankrijk om voor kernenergie te zijn. Voor Macron is dit een manier om zich in de lijn te zetten van de grote Franse presidenten als Charles de Gaulle en Georges Pompidou. Daar kan Macron zich mee identificeren, en hij hoopt dat de nieuwe energieplannen afstraalt op zijn presidentscampagne."

Wil je meer weten over de Franse presidentsverkiezingen? In de rubriek De Franse Slag houden we op je de hoogte over alle belangrijke ontwikkelingen. En volg ook de nieuwsbrief Franse Politiek van Stefan de Vries.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie