Buitenland
VPRO

De Heilige Koe #2: Ga op yogales bij de premier van India

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. De Heilige Koe #2: Ga op yogales bij de premier van India

De downward facing dog leren van Indiase premier Narendra Modi? Het kan! Een groep studenten ontwikkelde een 3D-animatie van de premier als yogagoeroe. En dat vindt hij helemaal niet erg. In de tweede aflevering van de India-serie De Heilige Koe verdiept Bureau Buitenland zich in Narendra Modi, de yogapremier.

Yoga with Modi : Suryanamaskar (De Zonnegroet) - Bron: BJP, YouTube

Video niet beschikbaar

Of de 68-jarige premier in het echt ook zo soepel de zonnegroet uitvoert, is nog maar de vraag. Feit is, yoga past heel goed in zijn hindoenationalistische koers voor India.

Yoga is volgens premier Modi "India’s gift to the world". Hij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat de VN een Internationale Yoga Dag invoerde in 2015. Sindsdien is 21 juni de dag waarop wereldwijd yogamatjes worden uitgerold.

Ministerie voor Yoga

In eigen land richtte Modi een Ministerie voor Yoga op nadat zijn partij, de BJP, in 2014 de absolute meerderheid behaalde. Zelf geeft hij het goede voorbeeld door elke dag met een yogasessie te beginnen. Het liefst zou hij yoga ook verplicht stellen op scholen, maar dat is tot nu toe tegengehouden door het Hooggerechtshof.

Luister naar de tweede aflevering van De Heilige Koe bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Narendra Modi: van theejongen naar premier

Ster advertentie
Ster advertentie