Buitenland
VPRO

Hoe kindhuwelijken te maken hebben met klimaatverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kindhuwelijken te maken hebben met klimaatverandering

De verandering van het klimaat leidt direct tot onrust en geweld: vechtpartijen bij waterputten in India en ruzie tussen boeren en herders in de Sahel. Maar ook indirecte gevolgen: honderdduizenden jonge meisjes in Malawi die worden verkocht om te trouwen met oudere mannen.

Vechten om water

"Je kunt heel veel parallellen trekken tussen klimaat en conflict," aldus Alexander Verbeek. Hij is ex-diplomaat, milieu-activist en een invloedrijke stem in het internationale klimaatdebat. In Bureau Buitenland vertelt hij over de relatie tussen klimaatverandering en internationale conflicten.

"Natanja is een meisje van 13, wiens ouders geen inkomen meer hadden nadat hun land was overspoeld door overstromingen. Zij is toen voor 25 euro verkocht om met een oudere man te trouwen, zodat haar ouders weer wat geld hadden. En er zijn er veel meer zoals Natanja. Dat zijn ook gevolgen van klimaatverandering", aldus Verbeek.

Verbeek voorspelt veel ernstige, negatieve gevolgen. Hij onderstreept dat we tegelijkertijd hoop moeten houden en niet moeten blijven hangen in het idee dat klimaataanpak duur is. "Het korte antwoord daarop is dat het duur is, maar het gaat om een fractie van het toaal aantal kosten waar we mee te maken krijgen als we het probleem niet aanpakken."

Quote

“Kinderbruiden lijken heel ver van klimaatproblematiek te staan, maar het heeft er zeker mee te maken.”

Alexander Verbeek

Zomerverhalen uit het buitenland

Deze zomer heeft Bureau Buitenland een bijzondere programmering: Zomerverhalen. Elke maandag t/m vrijdag tussen 19.00 en 19.30 uur deelt onze gast een buitengewone ervaring, diepgravende informatie of interessante achtergronden uit het buitenland. Luister hier alle verhalen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie