Buitenland
VPRO

Internationale kritiek op Nederlandse antiterrorismewet

foto: AFP PHOTO/ANWAR AMROfoto: AFP PHOTO/ANWAR AMRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Internationale kritiek op Nederlandse antiterrorismewet

De wet die journalisten verplicht om toestemming te vragen aan de overheid voordat zij afreizen naar terrorismegebied krijgt kritiek van maar liefst twaalf organisaties die zich inzetten voor de veiligheid en bescherming van journalisten. "Het vooraf vragen van toestemming beperkt het werk van journalisten", zegt mede-ondertekenaar van Free Press Unlimited Leon Willems in Bureau Buitenland.

Vrijheid van nieuwsgaring dupe van antiterrorisme wet

In een gezamenlijke verklaring spreken de persvrijheidsorganisaties, waaronder Reporters Without Borders, European Federation of Journalists en het Committee to Protect Journalists, hun zorgen uit richting de Eerste Kamer die nog over de wet moet stemmen.

"Het is een heel slecht signaal voor de persvrijheid en voor de bewegingsvrijheid van journalisten dat zij ├╝berhaupt om toestemming moeten vragen om ergens heen te reizen. Wereldwijd is dit ook de meest vergaande regulering die we op dit gebied zijn tegengekomen", zegt Willems.

"Hier is gewoon niet over nagedacht. Dit moet je als overheid helemaal niet willen. Je moet niet willen voorkomen dat de journalistiek onafhankelijke en kritische verhalen maakt, ook niet als dat gaat over pijnlijke onderwerpen zoals burgerdoden bij bombardementen of Nederlandse steun die bij terroristische organisaties terecht komt."

Op dinsdagochtend 12 november organiseert de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst over de wettelijke maatregel 'Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied'. Tijdens deze bijeenkomst worden ook Nederlandse journalisten en de NVJ gehoord.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alleafleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie