Buitenland
VPRO

Guido werkt voor het Rode Kruis in kamp Al-Hol: 'Er is letterlijk een tekort aan alles'

foto: Delil SOULEIMAN / AFPfoto: Delil SOULEIMAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Guido werkt voor het Rode Kruis in kamp Al-Hol: 'Er is letterlijk een tekort aan alles'

In het Syrische kamp Al-Hol zitten meer dan zestigduizend mensen al jaren vast in erbarmelijke omstandigheden. Er wonen veelal vrouwen en met name kinderen van voormalige IS-strijders. Het kamp heeft aan alles tekort: waterdichte tenten, voedsel, de meest elementaire hygiënische en sanitaire voorzieningen. En hoewel er voornamelijk kinderen wonen, zijn er nauwelijks scholen. Die uitzichtloze situatie maakt het kamp uitermate vruchtbaar voor opkomend extremisme.

VPRO BB Syrie

Guido Versloot werkt voor het Rode Kruis als fysiotherapeut in het kamp. Medewerkers van het Rode Kruis verblijven buiten het kamp. Elke keer als Versloot ’s ochtends richting Al Hol rijdt verbaast hij zich over de omstandigheden. ''Het eerste wat je ziet is een hele berg zeil, het zijn ook geen tenten, gewoon zeil. Als je dichterbij komt zie je pas de duizenden mensen tussendoor lopen. Ze leven daar op een grote kale vlakte, er staat geen boom, er is helemaal niets'', vertelt hij in Bureau Buitenland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Handicaps

Versloot moet in het kamp vaak betrekkelijk kleine behandelingen uitvoeren, maar dat het geen normale situatie is, dat is duidelijk. ''We krijgen veel mensen met een handicap, die door conflict of door een andere oorzaak niet kunnen lopen. Die zijn in zo’n kamp nog kwetsbaarder dan de mensen die er normaal zitten. We proberen ze met rolstoelen en protheses letterlijk weer op de been te krijgen.''

Extremisme

Hoewel meer dan zeventig procent kind is, zijn er nauwelijks scholen. Dat gebrek aan perspectief zorgt ervoor dat opkomend extremisme altijd op de loer ligt. ''Die mensen zijn niet blij, ze zijn wanhopig. Waar dat toe kan leiden, dat leert de toekomst ons. Maar dat er iets moet gebeuren om de situatie op te lossen, omdat het anders uit de hand kan lopen, dat moet wel duidelijk zijn'', vertelt Versloot.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie