Buitenland
VPRO

De blunders van Olaf Scholz na 1 jaar aan de macht

foto: EPA/CLEMENS BILAN
  1. Nieuwschevron right
  2. De blunders van Olaf Scholz na 1 jaar aan de macht

In de nieuwe winterserie Bureau Blunderland van Bureau Buitenland worden politieke flaters van het afgelopen jaar op een rij gezet. In de tweede aflevering duidt Haroon Sheikh, filosoof en bijzonder hoogleraar aan de VU, de solistische manier van handel voeren van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz met China. "Alle belangrijke overheidsorganen waren tegen de verkoop van de haven van Hamburg aan China."

Bureau Blunderland #2: Duitsland

'Alleingang'

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is slechts 1 jaar aan de macht, maar wist daarin al een aantal blunders te maken. Één daarin is de partiële verkoop van de oudste haven in Duitsland, die van Hamburg, aan het Chinese staatsbedrijf COSCO. 'Er hat alleingang durchgesetzt', reageerden verschillende Duitse media furieus. Koppig als een ezel had Scholz namelijk de verkoop van een onderdeel van de Hamburgs haven doorgedrukt, met "de nodige controverse eromheen", zegt Sheikh.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootse plannen

"Het gaat om unieke handelsinfrastructuur bedoeld voor enorme volumes goederen. Één van de vier Hamburgse containerterminal is nu in handen van een Chinees staatsbedrijf. De deal is onderdeel van de Chinese Belt and Road Initiative, een groot plan om handels- en financiële infrastructuur om de Chinese economie heen. Binnen de regering waren onder andere de Groene en Vrije Democratische Partij net zoals het ministerie van Economische Zaken tegen de verkoop aan China." De bondskanselier was de enige uit het parlement die vóór was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Exportmarkt

Wat de verkoop en het bezoek van Scholz aan Xi Jinping laten zien, zegt Sheikh, is dat de Duitse economie de laatste jaren sterk afhankelijk is geworden van grote handelsvolume richting China. "De Duitse economie is een economie die totaal op export gericht is, en China is een belangrijkste groeiende markt voor de export van Duitsland." Zo komt 40 procent van de omzet van het Duitse bedrijf Volkswagen uit China.

Geen eenheid

Daarnaast onderstreept deze blunder het gebrek aan eenheid in de Duitse regering, zegt Sheikh. "Ook laat Scholz zien dat hij zijn eigen economische koers en belangen boven een gemeenschappelijk Europees platform zet. We leven in een tijd waar rivaliteit tussen grootmachten weer helemaal terug is."

Bureau Blunderland

Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb

Ster advertentie
Ster advertentie