Buitenland
VPRO

Vrouwendag: hoezo is het mishandelen van een vrouw in Iran niet strafbaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwendag: hoezo is het mishandelen van een vrouw in Iran niet strafbaar?

Je vrouw mishandelen, in het streng islamitische Iran is het niet strafbaar. En daar moet snel een einde aan komen, vinden vijf Iraanse vrouwen die campagne voeren voor verandering. Ze moeten daarvoor niet alleen een hardnekkig taboe doorbreken maar ook parlementariërs vinden die daarvoor een wet durven indienen.

Iraanse vrouwen tegen de stroom in

Iraanse vrouwen gaan tegen de stroom in

"Deze vrouwen hebben het hele land doorgereisd om verhalen te verzamelen over huiselijk geweld," zegt Misha Melita. In haar studio in Amsterdam monteert zij een driedelige podcast getiteld Sheherazade, over activiteiten van de Iraanse vrouwen.

Trailer van de podcast 'Sheherazade'.

Eén van hun projecten is een Iraanse podcast, waarin de verzamelde verhalen worden gepresenteerd in de vorm van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Net als in het sprookje van Sheherazade willen de vrouwen zo de machthebbers beïnvloeden, en uiteindelijk een wet goedgekeurd krijgen die geweld tegen vrouwen strafbaar maakt. De podcast wordt vandaag, op Internationale Vrouwendag gepubliceerd.

In het geheim en onder pseudoniem

De vrouwen werken in het geheim en onder pseudoniem, voor hun eigen veiligheid. Een van hen is een bekende documentairemaakster, die zich voor de gelegenheid Parisa noemt. Voor het contact met de vrouwen gaat Melita zelf ook voorzichtig te werk.

Ze spreekt hen alleen via goed gecodeerde kanalen op het internet: "Het liefst zou ik zelf naar Iran gaan en de vrouwen direct spreken maar daarmee zou ik mijzelf en vooral de activisten in gevaar brengen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie