Naar homepage
Buitenland

Zuid-Italië stroomt nog steeds leeg
VPRO

foto: Angelo van Schaikfoto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Italië stroomt nog steeds leeg

Het zuiden van Italië is één van armste gebieden in Europa. Het gebied loopt al 100 jaar lang leeg. Ondanks vele beloftes vertrekken duizenden traditionele bewoners naar de steden. Zij nemen zo de kansen en toekomst van Zuid-Italië en Sicilië met zich mee.

Hoe ziet het er nu uit in gebieden als Sicilië? Waarom kiezen jongeren steeds minder vaak voor om te blijven? Bureau Buitenland-correspondent Angelo van Schaik bezocht Sicilië en ging in gesprek met huidige en oud-bewoners.

"Niemand komt investeren in een gebied met slechte infrastructuur", vertelt een Siciliaan. De hoop op verbetering is gevestigd op de nieuwe regering, die moet voorkomen dat de economie van Zuid-Italië weer in een recessie komt.

Ontwikkelingsmogelijkheden

De gemiddelde leeftijd in sommige dorpen ligt soms hoger dan 70 jaar. Niet voor niets worden jongeren opgeroepen om in Zuid-Italië te blijven. Er wordt daar geïnvesteerd in bijvoorbeeld onderwijs. Maar wanneer zij weggaan nemen ze de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied met zich mee.

Een jonge vrouw is tijdens de zomer weer terug op de plek waar ze vandaan komt. Ook zij trok weg: "Ik zou wel willen blijven en ik heb het geprobeerd. Maar als er niets is, wat moet ik dan?"

11 01e1f22acc IMG 1862
11 c1022a15ae IMG 1867
11 643acce8e3 IMG 1865
11 ac922bc794 IMG 1868
Jonge Sicilianen trekken weg naar Noord-Italië. Angelo van Schaik

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie