Buitenland
VPRO

'Queers in Egypte worden via datingapps zoals Grindr afgeperst'

foto: BBC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Queers in Egypte worden via datingapps zoals Grindr afgeperst'

Deze week verscheen de BBC-documentaire Queer Egypt under attack. De film laat zien hoe criminele bendes gebruikmaken van datingapps om LHBTI'ers op te sporen, te mishandelen en af te persen. Maar ook de zedenpolitie, die deze mensen wil vervolgen, is op deze apps te vinden. "Zo worden mensen uit de regenbooggemeenschap in de val gelokt", vertelt arabist Esmeralda van Boon in Bureau Buitenland.

Heksenjacht op homo's

In 2014 waarschuwden de makers van de gay dating-app Grindr hun gebruikers: De politie maakt jacht op homo’s en gebruikt daarvoor sociale media. Maar nu komt de BBC met harde bewijzen. "Ik schrok van de nieuwe beelden", zegt van Boon. "De documentaire volgt verschillende slachtoffers uit de LHBTI-gemeenschap die in de val zijn gelokt. En hun advocaten hebben geen poot om op te staan. Die zeggen namelijk: ik kan je niet verdedigen, dan worden we beiden opgepakt."

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de LHBTI-gemeenschap een risicogroep door sociale marginalisering, stigmatisering, geweld en discriminatie. Ook heeft de groep te maken met arrestaties en veroordelingen, ook al gelden er geen concrete anti-homo-wetten in Egypte.

Onveilig om je te uiten

lijkste manier om LHBTI'ers op te sporen, te chanteren, misbruiken of arresteren", zegt van Boon. ''Het gebeurt op grote schaal.'' Bendes zetten het in om LHBTI'ers op te sporen, te mishandelen en af te persen, zedenpolitie zetten het in om de mensen uit de gemeenschap te vervolgen.

"Het probleem is dat als je in een samenleving leeft waar het onveilig is om je te uiten, dan durf je in het openbaar niet aan te geven dat je gay bent. Maar als je je vrij voelt in het openbaar om gay te zijn, dan is er veel minder ruimte voor deze bendes en agenten. Dat zie je bijvoorbeeld wel in Libanon, daar heb je meer ruimte in het openbaar en daardoor minder angst voor bendes en zedenpolitie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Repressie

De LHBTI'ers in Egypte zijn al jarenlang heel hard bezig om meer ruimte te creëren voor zichzelf, en elke keer dat dat gebeurt, komt er meer repressie. "Onder president Abdul Fatah al-Sisi is die repressie alleen maar groter geworden. Ook in tv-programma’s, in talkshows, door prominenten op TV, zie je dat gedachtegoed terug. En de politiek kan er juist mee scoren; zeker bij de grote groep mensen die die repressie steunt. Ik ben daarom ook niet hoopvol voor de toekomst voor de LHBTI-gemeenschap in Egypte."

Bekijk de documentaire hier: Queers in Egypte onder druk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie