Buitenland
VPRO

Doelbewuste desinformatie houdt klimaatbeleid tegen, met hulp van radicaal-rechts

foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doelbewuste desinformatie houdt klimaatbeleid tegen, met hulp van radicaal-rechts

Het gevoel van urgentie rond het klimaat lijkt te verdwijnen, terwijl de gevolgen wereldwijd al voelbaar zijn. Recent onderzoek toont aan dat desinformatiecampagnes van fossiele bedrijven en radicaal-rechtse partijen het klimaatbeleid actief ondermijnen. "Economische en ideologische belangen vinden elkaar", zegt klimaatjournalist Jaap Tielbeke in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Verwarring zaaien

Dat de uitstoot van broeikasgassen tot de ontwrichting van klimaat leidt, stelde de wetenschap al decennia geleden vast. Waar de fossiele industrie eerder de oorzaak of ernst van klimaatverandering ontkende, zijn de tactieken om klimaatbeleid te beïnvloeden gerichter geworden, stelt een onderzoek van het International Panel on the Information Environment (IPIE). Het doel is verwarring zaaien.

"We zien dit vooral gebeuren bij weersextremen, zoals de overstromingen vorig jaar in Valencia. Toen circuleerde het idee dat alles te maken had met het weghalen van dammen. Het is bewezen dat dat niet klopt, maar toch ging dat idee het publieke debat bepalen", zegt Jaap Tielbeke. Die hypothese werd onder andere verspreid door BBB-politicus Henk Vermeer.

Quote

Zelfs linkse en middenpartijen durven zich niet meer hard te maken voor het onderwerp, uit angst voor de tegenreactie.

Jaap Tielbeke, journalist bij De Groene Amsterdammer

Minder regels

Dat klimaat niet langer bovenaan de politieke agenda staat, heeft politieke gevolgen. Zo werkt de Europese Commissie aan een ‘Omnibus‑wet’ die milieuregels moet versoepelen om de industrie te steunen. Dit zou Europa sterker moeten maken tegenover grootmachten zoals China en de VS.

Donald Pols, directeur van Milieudefensie, is kritisch: "Je kunt niet concurreren met China en de VS op basis van goedkope energie. Dat is juist hun voordeel. De enige manier is om te concurreren op basis van kennis, innovatie en duurzaamheid."

"Klimaat is geen prioriteit meer en dat komt vooral door de opmars van radicaal rechts. Zelfs linkse en midden partijen durven zich niet meer hard te maken voor het onderwerp, uit angst voor de tegenreactie. Het gaat veel over defensie en onze veiligheid, maar we vergeten hoe onveilig de ontwrichting van het klimaat is", zegt Tielbeke.

Wie springt in het gat dat USAID achterlaat? & Monsterverbond belemmert Europees klimaatbeleid - Bureau Buitenland

Ster advertentie
Ster advertentie