Buitenland
AVROTROS

Poolse publieke omroep komt met zender voor huisvrouwen: '50 jaar terug in de tijd'

foto: TVP Kobietafoto: TVP Kobieta
  1. Nieuwschevron right
  2. Poolse publieke omroep komt met zender voor huisvrouwen: '50 jaar terug in de tijd'

'Helemaal zoals jij'. Dat is de slogan van een nieuwe tv-zender van de Poolse publieke omroep, gericht op huisvrouwen. In het promofilmpje zie je lachende vrouwen die koken en schoonmaken. Cultuurhistoricus Iwona Gusc in Blok&Toine: "De regering stopt hier geld in, terwijl de vrouwenrechten in Polen niet op orde zijn."

Video niet beschikbaar

Gusc ziet in de aankondigingsfilmpjes van TVP Kobieta een 'Tupperware-wereld'. "Vrouwen lachen, dragen hoge hakken, ze koken, schikken bloemen, enzovoort."

Vrouwenrechten niet op orde

Dat levert vanuit verschillende progressieve kanten hoon op. Gusc: "Ik denk dat een groot deel van de Poolse vrouwen hier afkeer van heeft, omdat de regering die nu veel geld stopt in dit kanaal, heel veel andere dingen qua vrouwenrechten niet op orde heeft."

Want terwijl op 8 maart deze tv-zender de lucht in ging, protesteerden in Warschau duizenden vrouwen tegen de regering. "Dat heeft ermee te maken dat de regering van plan is de Istanbul-conventie op te zeggen. Die conventie die vrouwen tegen huiselijk geweld moet beschermen."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=DP-dxo_LWaA" start="false"}

Suikerzoete zender

De lancering van de zender in een land dat nog zo achterloopt op het gebied van vrouwenrechten wordt door Gusc afgekeurd. "Een suikerzoete nieuwe tv-zender, als 'cadeautje' aan de vrouwen. Dat is een schrijnende situatie. Alsof je in de ogen van de kiezers spuugt en zegt: 'Nee, wat jullie willen is niet juist. Wij hebben een ander Polen, een andere werkelijkheid voor jullie.'"

"Je zou kunnen zeggen: dit soort zoete ontbijt-tv wordt overal ter wereld gemaakt, dus het is niet erg", zegt Gusc. Toch heeft ze een kanttekening. "Juist omdat in de handen van de publieke zender is, maak ik mij zorgen over de manier waarop de vrouwen daar worden geframed."

Parodie

De zender zorgt in ieder geval naast zorgen ook voor hilariteit online. Er verschijnen meerdere parodieën. Gusc: "Er worden filmpjes in diezelfde camp-stijl als het promotiefilmpje van TVP Kobieta." En ook Mischa en Toine konden het niet laten om een parodie te maken:

Volg Blok&Toine op Instagram: @blokentoine

Video niet beschikbaar

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie