Buitenland

'Het wordt pas onrustig als de politie komt'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het wordt pas onrustig als de politie komt'

Nergens in Rio de Janeiro kom je er echt onderuit. De favela's. Ze zijn te zien in de Olympische decors. Hoe graag de gemeente dat misschien ook wel anders had willen zien. Voor toeristen is het ondanks dat het wordt afgeraden er heen te gaan toch een plek die aantrekt. De spanning trekt.

In de favela Rocinha rijdt wel af en toe politie maar die doet niks. De drugsbende regeert. Zolang de confrontatie tussen politie en drugsbende uitblijft is het er rustig. De mensen in de wijk kijken dan uit over de rijke wijken aan het strand van Rio. De tegenstelling is bijna nergens zo groot als in Rio de Janeiro.

Avontuur

De Nederlander Freddy Gomes vertrok in 2011 definitief naar Rocinha om op zoek te gaan naar het avontuur. Hij had een kantoorbaan bij een hypotheekadviseur en woonde in Rotterdam maar had het gevoel dat dat allemaal te veilig was. En dus hij ruilde het in voor een matrasje op de grond bij een adoptiefamilie in de grootste favela van Brazilië.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hij geeft niks om geld maar geeft om in leven te blijven tours aan toeristen bij het bedrijfje Favela Adventures. Dus leidt hij toeristen rond in de wijk waarvan consulaten van verschillende landen aanraden die te vermijden.

Aapjes kijken

Gomes heeft wel een dubbel gevoel bij deze vorm van toerisme. ‘Enerzijds komen mensen kijken naar hoe slecht mensen het hier hebben maar anderzijds vind ik ook dat je wat moet proberen te verdienen met het toerisme en er beter van te worden.´ Met kleine groepjes gaat hij door de wijk om mensen naast het prachtige uitzicht ook plekken te laten zien waar ze zeker niet alleen moeten komen en al helemaal geen foto´s moeten maken.

Een jongen met een machinegeweer komt achter ons aan om ons kaartjes te geven voor het Olympische gewichtheffen. ´Gewoon even om te kijken wie jullie zijn,´ zegt Gomes. Of de kaartjes echt zijn vragen we ons maar niet af. We zijn al lang blij dat we niks anders van hem krijgen.

Benieuwd naar het verhaal van Freddy Gomes? Kijk hier de hele aflevering van Goedemorgen Brazilië.


Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.
Ster advertentie
Ster advertentie