Buitenland
VPRO

Nederlander omgekomen bij aanslag in Somalië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander omgekomen bij aanslag in Somalië

Bij de aanslag gisteravond op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu bevindt zich een Nederlander onder de slachtoffers, zo meldt het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland. Het gaat om de 35-jarige Fahad Abdirahman, een Nederlander uit Assen van Somalische afkomst.

VPRO BB 0102 Somalië

Neergeschoten in hotelkamer

Nawal Mustafa is een achternicht van Abdirahman en kende hem goed. "Hij is daar naar toegegaan om op 23 januari te trouwen met zijn vrouw. Zij verbleven daar in het hotel voor hun Honeymoon", vertelt ze in Bureau Buitenland. Abdirahman bezocht tevens het graf van zijn moeder, die in 2019 aan de gevolgen van kanker overleed.

Zondagavond lokale tijd vond in eerste instantie bij het hotel een ontploffing plaats, waarna meerdere gewapende extremisten in het hotel zelf het vuur openden op de aanwezigen. "Fahad is niet bij de explosie zelf omgekomen, maar is, net als zijn vrouw in zijn hotelkamer neergeschoten", vertelt Mustafa. "Omdat de hulpdiensten daar niet naar binnen konden, is hij aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden." Het vuurgevecht tussen de extremisten en de politie duurde enkele uren. Vier terroristen werden daarbij gedood.

Hotels vaker doelwit

In Somalië zijn hotels vaak het doelwit van aanslagen. Volgens Nawal Mustafa was haar achterneef zich bewust van de risico's om zijn huwelijk daar te voltrekken. "Dat zijn wij allemaal, het zit in het collectieve geheugen van de diaspora. We zijn groot geworden met de gevolgen van de burgeroorlog en de wandaden van Al-Shabaab. Het feit dat jonge mensen en politici omkomen is ons bekend, en dat is hem ook zeker bekend geweest."

Toch weerhield dat hem er niet van om naar Somalië te gaan. "Het is een van de doelen van terroristen om ons hopeloos te maken en zo afschrikwekkend mogelijk te zijn. Maar de meeste Somaliërs gaan gewoon door. Ze willen een gewoon leven opbouwen, wat er ook gebeurt." Fahad Abdirahman laat twee jonge kinderen na.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie