Buitenland

App moet jongeren in Midden-Oosten aan baan helpen

foto: Screenshot promovideofoto: Screenshot promovideo
  1. Nieuwschevron right
  2. App moet jongeren in Midden-Oosten aan baan helpen

[VPRO] Ze groeide op in Molenbeek, maar heeft liever niet dat men daar de nadruk op legt. Khadija Hamouchi, 25 jaar, heeft het veel liever over haar plannen en ambities en zegt ‘het is niet alsof je niks kan als je uit Molenbeek komt’. In september vertrekt ze naar Silicon Valley, waar ze is uitgenodigd om een prototype te bouwen van haar app Sejaal.

Sejaal is Arabisch voor conversatie en met de app wil Khadija een van de grootste problemen in de Arabische wereld aanpakken: de jeugdwerkloosheid. Want in het Midden-Oosten en Noord-Afrika komen miljoenen jongeren, hoog- en laagopgeleid, niet aan de bak. Regeringen breken zich het hoofd over de vraag hoe ze banen kunnen scheppen voor de uitdijende groep jongeren die aan de slag wil. De prognose is dat er in 2020 voor 100 miljoen jongeren banen moeten komen.

"Het komt door de scholing," denkt Khadija. "Het onderwijs in de Arabische wereld is heel eendimensionaal. Je leert alleen de technische vaardigheden, maar niet hoe je je gedraagt op de werkvloer en welke ontwikkelingen er spelen in je vakgebied."

Nul interesse in België

Ze haalt die kennis over het gebrekkige schoolsysteem niet uit boeken, maar reisde zelf door verschillende landen in de regio. Dat begint in 2014, als de dan 23-jarige Khadija Egypte bezoekt. "Ik was zo onder de indruk van wat die jongeren allemaal deden zonder dat op school geleerd te hebben. Ze leerden zichzelf muziekinstrumenten spelen of startten een bedrijfje. Zoveel potentie!"

Door de gesprekken met jongeren en leraren, van Noord-Afrika tot aan Jordanië, bedacht ze Sejaal. Een soort kruising tussen Facebook en Pinterest, waarbij jongeren van 18 tot 30 jaar hapklare informatie kunnen opslaan en gebruiken. Het is een missie. "Ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Bij de Arabische wereld voel ik mij emotioneel betrokken vanwege mijn achtergrond."

België krijgt een veeg uit de pan. Ze werd uitgenodigd voor een programma in Berlijn, nu voor het ontwikkelen van de app in San Francisco en won ook nog de African Entrepreneurship Award. "Maar in België kon ik op nul interesse rekenen voor mijn project. Die desinteresse voor de Arabische jeugd in mijn thuisland is teleurstellend."

Vanavond is in Bureau Buitenland meer te horen over Khadija Hamouchi en haar speciale app. Vanaf 20.00 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie