Buitenland
VPRO

De Heilige Koe #1: Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

foto: EPA/Sanjeev Guptafoto: EPA/Sanjeev Gupta
  1. Nieuwschevron right
  2. De Heilige Koe #1: Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

Op 11 april barst het grootste verkiezingsgeweld dat de wereld ooit heeft gezien los. In vijf weken tijd gaan 900 miljoen Indiërs naar de stembus. En er staat veel op het spel. In de eerste aflevering van De Heilige Koe stelt Bureau Buitenland de prangende vraag: dreigt India langzaam te veranderen in een ‘Hindoestan'?

India-deskundige en onderzoeker Ward Berenschot bespreekt het hindoenationalisme, een populaire politieke ideologie waarvan de aanhangers de heilige koe in toenemende mate met geweld beschermen.

Sinds de BJP, de partij van premier Narendra Modi, bij de vorige verkiezingen de macht greep, is het land een meer hindoenationalistische koers gaan varen. "Premier Modi komt uit de gelederen van de controversiële RSS. Een organisatie die doortrokken is van de hindoenationalistische ideologie en vooral de nadruk legt op trots en moslimgevaar," zegt Berenschot. Vanuit de RSS ontstond de BJP als politieke partij. Sinds deze koerswijziging wordt de sfeer in India grimmiger.

Lynchpartijen

De opmars van de nationalisten is vooral een bedreiging voor minderheden. Naast lynchpartijen door radicale hindoes van moslims die verdacht worden van het slachten van koeien, moeten ook collega's van Berenschot het ontgelden. "Academici worden er door hindoenationalisten van beschuldigd niet patriottisch genoeg te zijn, en zouden zelfs deel uitmaken van een complot tegen India."

Quiz: Wat weet jij eigenlijk over India?

Test je kennis hier en win het boek India After Gandhi!

Koebeschermingsmilitie

Door het gebrek aan toekomstperspectief en economische voorspoed, kiezen jongeren in toenemende mate voor het hindoenationalisme. "Voor jongeren met een opleiding die geen werk kunnen vinden, is lidmaatschap van een koebeschermingsmilitie een manier om zich te laten gelden in de maatschappij", verklaart Berenschot.

De volgende aflevering van De Heilige Koe over Modi hoor je op dinsdag 9 april om 19.00 uur op NPO Radio 1.

Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

Ster advertentie
Ster advertentie