Buitenland
VPRO

Heeft iemand het de Kashmiri's zelf eigenlijk gevraagd?

foto: ARIF ALI / AFPfoto: ARIF ALI / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft iemand het de Kashmiri's zelf eigenlijk gevraagd?

Op 5 augustus trok India de speciale autonome bevoegdheden van hun deelstaat van Kashmir in. Maar daar bleef het niet bij: duizenden bewoners van de regio zijn opgepakt en de communicatielijnen liggen nu al bijna twee maanden plat. Er komen weinig berichten uit India's Kashmir en de berichten die er wel uit komen zijn niet goed, vertelt correspondent Eva Oude Elferink in Bureau Buitenland.

Ze heeft het al meerdere keren geprobeerd: toegang krijgen tot het Indiase deel van de betwistte deelstaat Kashmir. "Net als alle buitenlandse correspondenten krijg je die toestemming gewoon niet sinds de lockdown. Als ik het zou proberen is de kans heel groot dat ik gedeporteerd wordt," aldus Oude Elferink.

Wat willen de Kashmiri’s zelf?

Betwistte regio

India en Pakistan claimen de regio Kashmir volledig, maar heersen allebei slechts over een gedeelte van het gebied. Al meer dan 70 jaar strijden de beide kernmachten om deze deelstaat. Ondertussen rommelt het ook tussen de bewoners die onafhankelijk willen zijn, aan beide kanten van de grens.

Bange ouders

De lockdown van de deelstaat duurt nu al bijna twee maanden. "Volgens de regering is alles weer normaal in Kashmir, maar dat is echt niet zo. De scholen zijn weer geopend, maar de leerlingen blijven thuis. Ouders zijn bang om hun kinderen uit het oog te verliezen met de verhoogde spanningen," zegt Oude Elferink.

Ze kent moeders die hun kinderen uit voorzorg de deelstaat uitsturen. "Dit soort tieners zijn een risicogroep. Enerzijds omdat ze ten onrechte worden opgepakt, maar ook omdat ze die woede voelen vanwege het verlies van autonomie van Kashmir en iets doms kunnen doen", vertelt Oude Elferink.

Pakistaans Kashmir

Indiaas Kashmir kom je als journalist dus niet in. Maar correspondent Wilma van der Maten is er wél in geslaagd recent het Pakistaanse deel van Kashmir te bezoeken. Voor Bureau Buitenland maakte ze een reportage.

Wat willen de Kashmiri’s zelf? - Reportage Wilma van der Maten

Pakistan waarschuwt met een nieuwe oorlog sinds premier Modi op 5 augustus India's Kashmir de speciale autonomie afnam. Kashmir heeft recht op zelfbeschikking, vindt Pakistaanse premier Imran Khan. Maar geldt dat niet ook voor het Pakistaanse deel?

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie