Buitenland
VPRO

Argentijnse voetbalpsychologie: 'Eerst de crisis dan de beker'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnse voetbalpsychologie: 'Eerst de crisis dan de beker'

Nergens ter wereld leidt voetbal tot zoveel emotie. En nergens ter wereld wordt zoveel zelf-analyse gedaan als in Argentinië. Het resultaat: een lawine van peilingen en enquêtes over de stemming rondom kansen, prestaties en gevolgen op het WK in Qatar. Edwin Koopman legt het fenomeen uit in Bureau Buitenland.

vpro bb 2911 uitgelicht

IJzersterk vertrouwen in nationaal team

Heeft verlies of winst effect op uw dagelijkse humeur? Heeft de uitslag van een wedstrijd gevolgen voor de verkoop in winkels? Hoe groot zijn de Argentijnse kansen op het wereldkampioenschap? Koopman: "Ze zijn niet allemaal even wetenschappelijk, maar wel talrijk: de onderzoekjes die in Argentinië verschijnen rondom hun voetbalprestaties en de gevolgen ervan."

"De meeste resultaten getuigen overigens van een ijzersterk vertrouwen in de krachten van het nationale team, al zouden andere Latijns Amerikanen zeggen van een chronische zelfoverschatting. Meer dan de helft van de ondervraagde Argentijnen weet zeker dat ze kampioen gaan worden en bijna twee derde is ervan overtuigd dat Argentinië in de finale komt."

'Na het WK gaan we wel weer aan het werk'

Opmerkelijk detail in een peiling door de Universiteit van San Andrés was dat bijna een derde van de ondervraagden denkt dat de resultaten in Qatar politieke gevolgen kunnen hebben. Een kampioenschap zou bijvoorbeeld bij de volgende verkiezingen leiden tot meer stemmen voor de zittende regering.

In een peiling van dagblad La Crónica kwam nog iets opmerkelijks aan het licht, namelijk dat de Argentijnen het momenteel economisch zo slecht hebben dat, ondanks de voetbalgekte, de meerderheid het oplossen van de economische crisis belangrijker vindt dan kampioen worden.

De minister van Arbeid kreeg voor een voetballand dan ook een nogal onverwachte golf van kritiek over zich heen toen ze voorstelde "eerst maar eens kampioen te worden, daarna gaan we weer aan het werk". "Ga maar liever verder met het oplossen van de crisis", dachten de respondenten. "Kampioen worden we sowieso wel", aldus Edwin Koopman.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie