Binnenland
AVROTROS

Dutchbat-veteraan klaagt Defensie aan om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Dutchbat-veteraan klaagt Defensie aan om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen

"Defensie heeft 24 jaar gehad om hier iets aan te doen. Maar dat is niet gebeurd." Dutchbatter Remko de Bruijne doet aangifte tegen de Staat de Nederlanden voor mishandeling. Hij en zijn collega's zouden in Srebrenica aan verschillende gevaarlijke stoffen zijn blootgesteld. In Radio EenVandaag vertelt hij zijn verhaal.

Als De Bruijne in 1995 als soldaat 1e klasse tijdens de Bosnische burgeroorlog wordt ingezet in voormalig Joegoslavië, wordt hij mede gelegerd bij een oude accufabriek in Potocari. Wat hij dan niet weet is dat het terrein vervuild is met giftige stoffen, er mogelijk sprake was van straling, en er veel asbest lag. Sterker nog, hij leest daar pas over in 2002, 7 jaar na zijn uitzending, in het vakblad van Defensie.

Kamperen

"Ik en de andere militairen zijn daar lange tijd aan blootgesteld, net als de lokale bevolking", vertelt De Bruijne. "Ik ben nu 45 en heb drie kinderen. Binnen een paar jaar kan ik zomaar asbestkanker hebben." Defensie wist destijds ook al van de vervuiling op het terrein, vertelt EenVandaag-journalist Jan Born. "Dat was hun verantwoordelijkheid. Ik denk dat ze er zelf niet hadden willen kamperen."

De veteranen krijgen steun van hun destijds hoogste baas, overste Karremans. De oud-luitenant kolonel stelt in een reactie op de aangifte dat de militairen 'nooit gelegerd hadden mogen worden in een zwaar beschadigde en vervuilde accufabriek.' "Ik heb toen opdracht gegeven de klerezooi zoveel mogelijk op te ruimen", schrijft Karremans. "Pas (veel) later begin je je allerlei mogelijke consequenties te realiseren. Ik dus ook. Maar laat ik één ding toevoegen: er lag veel meer rotzooi en gif dan Dutchbat wist. Alle meldingen ten spijt, en pogingen tot overleg alsmede het zoeken naar een constructieve uitweg zijn bij het MinDef te enen male een utopie."

Defensie: 'Geen onverantwoord risico'

Defensie laat in een reactie weten dat de Landmacht tijdens een verkenning voorafgaand aan de missie al melding maakte van milieuverontreiniging in een gebouw naast de compound. Daarop zouden maatregelen genomen zijn.

De aanwezigheid van asbest wordt niet ontkend, maar het personeel zou daardoor geen onverantwoord risico voor de gezondheid hebben gelopen. Wel stelt Defensie dat het personeel destijds onvoldoende geïnformeerd is. "Een ieder die gediend heeft in Potocari kan zich alsnog melden via het Veteranenloket", aldus een woordvoerder van Defensie tegen EenVandaag.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie