Binnenland
AVROTROS

Staatsrechtdeskundige: 'Het beleid lijkt te worden aangepast als een minister zich niet aan regels houdt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatsrechtdeskundige: 'Het beleid lijkt te worden aangepast als een minister zich niet aan regels houdt'

De minister van Veiligheid en Justitie mag door, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Een van de zaken die duidelijk werd in het debat is dat Grapperhaus nu kijkt naar de mogelijkheid om overtreders van de regels niet direct met een strafblad op te zadelen én of de hoogte van de boete omlaag kan.

"Het beleid lijkt te worden aangepast als een minister zich niet aan regels houdt", zegt staatsrechtkundige Peter Rehwinkel.

Peter Rehwinkel over Ferd Grapperhaus

Ferd Grapperhaus

Zo lijkt het dus net of de minister door zijn eigen fout nu de wet wil aanpassen, waardoor de overtreding minder ernstig wordt. "Het positieve is dat het beleid nog eens tegen het licht wordt gehouden, ook bij een minister", zegt Rehwinkel.

Daarnaast is het idee om opnieuw te kijken naar het strafblad bij een coronaboete volgens Rehwinkel niet nieuw. "De Raad van State adviseerde dit al eerder. Het lijkt er eerder op dat die aanpassing met deze gebeurtenissen (de bruiloft van Grapperhaus, red.) juist in een stroomversnelling is gekomen."

Privé en politiek

Rehwinkel ziet hier vooral dat het privéleven van politici nog meer onder een vergrootglas ligt in de coronacrisis. "Het is bijzonder hoe het persoonlijke en politieke samenkomt. In het buitenland heeft dat wel tot aftreden van bewindspersonen geleid. Dat had hier ook niet veel gescheeld."

Rehwinkel ziet vooral voordelen van politici die met hun eigen wetgeving geconfronteerd worden. "Een vergelijkbare situatie zag je in coronatijd bij het overlijden van de moeder van Mark Rutte. Die mocht de laatste tijd niet bij haar op bezoek. Daar zie je privé en politiek samenkomen."

BOA Bond

Maakt Rehwinkel zich dan geen zorgen over het scheve beeld dat nu over de minister is ontstaan? "Die vertrouwensvraag kwam meteen voorbij in het debat: de minister mag blijven zitten en de BOA-bond heeft ook haar vertrouwen uitgesproken. Het had ook mis kunnen gaan, daar had ik ook rekening mee gehouden. Dat Grapperhaus met een verklaring vooraf kwam, dat ie toch op zou stappen."

Rehwinkel, zelf als politicus nog werkzaam als burgemeester van de gemeente Bergen, denkt dan ook dat Grapperhaus prima door kan als minister van Justitie. "Ik vind het juist goed dat de ministers of bestuurders zich laten beïnvloeden door de werkelijkheid."
Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie