Binnenland
BNNVARA

Met de trein naar de klimaattop in Madrid

foto: Vroege Vogels / Menno Bentveld tijdens de Klimaatmarsfoto: Vroege Vogels / Menno Bentveld tijdens de Klimaatmars
  1. Nieuwschevron right
  2. Met de trein naar de klimaattop in Madrid

In de hoofdstad van Spanje begint maandag de 25e VN-conferentie over het klimaat. Op de top komen de wereldleiders samen om te praten over het klimaatakkoord dat in 2015 werd gesloten in Parijs. Een historische bijeenkomst zal het vermoedelijk niet gaan worden. Verschillende wereldleiders hebben al aangekondigd niet aanwezig te zijn. En zowel de Amerikaanse president Trump als de Braziliaanse president Bolsonaro willen liever vandaag dan morgen uit het akkoord stappen. Wie wel naar Madrid afreist, en wel per trein, is GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout, tevens delegatieleider van het Europees Parlement op de top.

Agenda

Op de conferentie gaat het in feite over de praktische uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. Kortom, hoe gaan ‘we’ de afgesproken doelen (o.a. 2 graden doelstelling) halen met elkaar. Zo heeft elk land een eigen klimaatdoelstelling afgesproken, de zogeheten NDC’s (National Determined Contributions). Een belangrijk en tegelijkertijd zeer omstreden onderwerp dat op tafel ligt is ‘loss en damage’. En gaat over de vraag wie er aansprakelijk is voor de wereldwijde klimaatschade.

Leiding

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout is benieuwd welke regeringsleiders op deze VN-top gaan ‘shinen’. Hij vermoedt dat de progressieve Canadese premier Justin Trudeau wel eens een belangrijke rol kan gaan spelen. Verder denkt hij dat India, een land dat de laatste jaren enorm investeert in duurzame energie, de leiding kan gaan nemen op de top. Er wordt in Spanje ook veel verwacht van Europa. De net ingestelde Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen en klimaatcommissaris Frans Timmermans komt over twee weken met een Green Deal. In de conceptplannen, die vrijdag zijn uitlekt, staat onder meer dat de Commissie wil werken aan een kilometerheffing voor heel Europa, aan een groot bos-herstel plan en een klimaatvriendelijker landbouw.

Waar is Greta?

De invloed van de klimaatprotesten en in het bijzonder de klimaatjongeren op de top is groot, vindt ook Bas Eickhout. Volgens hem is er nu extra druk op de politiek, dankzij deze activisten. Grote vraag is of het gezicht van deze acties, de Zweedse tiener Greta Thunberg, de top gaat halen. Op dit moment dobbert ze nog op een boot op de oceaan, richting Spanje.

Bas Eickhout verwacht overigens weinig vuurwerk op de VN-klimaattop in Spanje. De conferentie in het Schotse Glasgow in 2020 is volgens hem veel beslissender.

Klimaattop Spanje

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie