Binnenland

Overheidsgebouwen Venezuela aangevallen door helikopter

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheidsgebouwen Venezuela aangevallen door helikopter

[NOS] In Venezuela zijn overheidsgebouwen aangevallen met een gestolen politiehelikopter. Minister Villegas van Binnenlandse Zaken zegt dat de helikopter vijftien schoten heeft afgevuurd op het gebouw van zijn ministerie. Daarna vloog de helikopter naar het hooggerechtshof, waar vier granaten op het dak werden gegooid.

President Maduro spreekt van een terroristische couppoging. De veiligheidsdiensten gaan achter de daders aan, zei hij.

'Chaos en onduidelijkheid in Venezuela'

Knallen

Op sociale media staan beelden van een helikopter die laag over de stad vliegt. Ook zijn er knallen te horen. Er is daarnaast een video opgedoken van een legerofficier die de helikopter zou hebben gekaapt. In de video zegt hij dat de aanval gericht is tegen de tirannie en dat de regering moet opstappen. Er zijn geen berichten over slachtoffers door de aanval.

Onder vuur

Het hooggerechtshof ligt, net als Maduro, zwaar onder vuur in Venezuela. Het hof steunt de regering en heeft al een aantal keer controversiƫle beslissingen genomen die ervoor zorgen dat Maduro aan de macht blijft, zoals het buiten spel zetten van het parlement. Ook heeft hooggerechtshof diverse wetten van de oppositie gedwarsboomd.

Er wordt al maanden geprotesteerd tegen het regime van Maduro. Zijn populariteit is fors afgenomen door de slechte economische situatie van het land.

Hard ingrijpen

Maduro waarschuwde eerder op de avond al dat hij hard zou ingrijpen als er pogingen worden ondernomen om zijn regering met geweld omver te werpen.

De president heeft voor eind volgende maand een speciale volksvergadering uitgeroepen. Die kan de grondwet herschrijven en instellingen als het Congres, waar de oppositie de scepter zwaait, uitschakelen.

Over die grondwetsherziening, die de positie van de president moet verstevigen, zei Maduro vanavond dat die er moet komen. "Als dat niet met stemmen lukt, dan doen we het met wapens."

Ster advertentie
Ster advertentie