Binnenland
EO

Gasprijzen gaan door het dak, maar 'het zou best nog wat erger kunnen worden’

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasprijzen gaan door het dak, maar 'het zou best nog wat erger kunnen worden’

Veel Nederlanders houden te weinig rekening met de hoge energieprijzen en de economische gevolgen die nog komen, denkt het Nibud. En het einde is mogelijk nog niet in zicht, zegt Koen Kuijper van energievergelijk.nl in Dit is de Dag: "De winter komt eraan, het zou best nog wat erger kunnen worden."

De energieprijzen schieten nu al flink omhoog en dan moeten de koudere herfst en winter nog komen. Toch mist onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt nog urgentie bij het kabinet. "De urgentie was er in elk geval niet voor het reces," zegt hij.

Prijsstijgingen zijn 'bizar'

Kuijpers, die dus zegt dat het nog duurder kan gaan worden, benadrukt dat de prijsstijgingen ook nu al 'bizar' zijn. "Als je kijkt naar een gemiddeld gebruik, dan praat je over een prijsstijging van 3700 euro op jaarbasis ten opzichte van exact een jaar geleden." En het is nog maar de vraag of de prijzen snel gaan dalen. "Dat is moeilijk in te schatten. Dat heeft ook te maken met de oorlog in Oekraïne."

Mensen die nu nog met een vast energiecontract zitten kunnen flink verrast worden als hun contract afloopt en ze naar een variabel contract moeten gaan, denkt Kuijper: "Dan krijg je een variabel contract voorgeschoteld waar je niet blij van wordt."

Econoom bij ABN AMRO, Piet Rietman, hoopt dat het kabinet de problemen 'snel en structureel' kan oplossen. "We hebben een hele grote koopkrachtdaling van één jaar in te lopen, dat betekent dat je met een eenmalige koopkrachtreparatie het structurele probleem niet oplost."

'Subsidie voor de rijkeren'

Omtzigt wil in eerste instantie vooral huurders met een laag inkomen compenseren, want zij hebben dat het hardst nodig. En het klimaatbeleid moet ook minder gericht zijn op de rijkere burgers, zegt hij. "Al dat klimaatbeleid is tot nu toe gericht geweest op de rijkeren. We subsidieerden de rijkeren, die toch al twee of drie keer per jaar op vakantie gingen, om een Tesla als tweede auto te kopen, of om hun warmtepomp te kopen."

Dat geld hadden we moeten investeren in huurwoningen waar nu nog enkel glas in zit. "Het is een feestje voor de bovenkant geweest, terwijl het noodzaak was voor de mensen die minder goed kunnen rondkomen. Dat beleid moet volledig op z’n kop."

Moet het kabinet meer doen om de stijgende energieprijzen te compenseren?

Ster advertentie
Ster advertentie