Binnenland

Vrouwelijke vloggers zijn 'hot' in Saoedi-Arabië

foto: Bureau Buitenland/YOUTUBEfoto: Bureau Buitenland/YOUTUBE
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijke vloggers zijn 'hot' in Saoedi-Arabië

Het conservatieve Saoedi-Arabië heeft het hoogste aantal YouTube-gebruikers. Waar de Saoedische vrouw in het openbaar nagenoeg onzichtbaar is, eist ze online volop haar plek op.

Saudi-Arabië is een land waar voornamelijk mannen het voor het zeggen hebben. Zo mogen mannen bepalen of een vrouw mag trouwen of mag reizen.Op internationale ranglijsten scoort het land dan ook zeer slecht als het gaat om vrouwenrechten. Het land staat op plaats 141 in een ranglijst van het World Economic Forum over ongelijkheid tussen man en vrouw: alleen Syrië, Pakistan en Jemen doen het nog slechter.

Ondanks alle ongelijkheid zoeken de Saoedische vrouwen in de virtuele ruimte de grenzen op. Fashionvlogs en Instagram-accounts rijzen er de pan uit. Ook komt activisme op Twitter en Instagram komt steeds meer voor. Ze gebruiken hashtags zoals #stopenslavingfsaudiwomen en #Iammyownguardian. Het lijkt een trend die niet meer te stoppen is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fenomeen

Naast alle succesvolle vrouwelijke vloggers, is ook Abdul Al Lily een populaire blogger in het conservatieve land. Al Lily is hoogleraar sociologie en sinds een paar jaar een spraakmakende blogger op het gebied van anonieme seks in Saoedi-Arabië.

De online activiteiten van de vloggers en bloggers zijn tekenend voor een streng islamitisch land. Tekenend, omdat het vragen oproept over de scheiding tussen man en vrouw.

Op vrijdag 26 mei was Saoedi-Arabië deskundige Annemarie van Geel te gast in Bureau Buitenland. Van Geel boog zich over de mogelijkheden die de virtuele ruimte biedt voor Saoedische vrouwen.

Ster advertentie
Ster advertentie