Binnenland
EONOS

De Olympische Spelen van 1964

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Olympische Spelen van 1964

Minder dan een half jaar en dan beginnen in Tokio de Olympische Spelen. Nederland staat er goed voor en kan zo maar eens 16 gouden medailles veroveren. Dat is tenminste de voorspelling van databureau Gracenote. Het baseert zich daarbij op hoe sporters het gedaan hebben op recente internationale competities zoals wereldkampioenschappen.

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, geeft toe dat Nederland er voor de komende Spelen goed voor staat maar houdt ook nog een slag om de arm. "Jullie kennen mij, ik zeg er gelijk bij: Daarmee heb je ze nog niet gewonnen."

Maar het aantal medailles dat Nederland komende zomer zal veroveren zal niet te vergelijken zijn met dat van 56 jaar geleden. Toen won Nederland in Tokio maar twee gouden medailles. Met vier zilveren plakken en vier keer brons kwam het totaal uit op 10.

Yoshinori Sakai: atleet, journalist en fakkeldrager

De komende weken blikt verslaggever Edwin Cornelissen in Langs de Lijn En Omstreken terug op die Olympische Spelen van toen. Een evenement dat een budget had van zesentwintig miljoen dollar maar uitblonk door een onberispelijke organisatie en een perfecte infrastructuur.

In de eerste van negen afleveringen wordt stilgestaan bij de opening van het evenement. Het verhaal van de fakkeldrager, de Japanse atleet Yoshinori Sakai.

Ster advertentie
Ster advertentie