Binnenland
AVROTROS

Gemeenten geven gehoor aan oproep politiebonden: minder evenementen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten geven gehoor aan oproep politiebonden: minder evenementen

Diverse burgemeesters willen het aantal evenementen terugdringen vanwege capaciteitsproblemen bij de politie. Ze reageren hiermee op een oproep van de politievakbonden, afgelopen november. Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP legt uit in Radio EenVandaag hoe het er nu voor staat en welke evenementen mogelijk niet doorgaan.

Video niet beschikbaar

De politievakbonden eisten toen van de minister, de politietop, burgemeesters én het OM dat zij keuzes zouden maken over hoe en waar de politie wordt ingezet, omdat de politie al tijden kampt met een personeelstekort.

Burgemeesters positief over 30% minder

Aan burgemeesters werd gevraagd met ingang van dit jaar 30 procent minder evenementen toe te staan waarbij politie-inzet nodig is. Veel burgemeesters hebben daar positief op gereageerd, zegt Van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

"Burgemeesters zien dat ze moeten gaan kiezen. Sommige burgemeesters kiezen zelf. De burgemeester van Leeuwarden zegt bijvoorbeeld: 'Ik ga daar keuzes maken'. Een ander deel van de burgemeesters zegt het gesprek aan te willen gaan." Of er uiteindelijk 30 procent minder evenementen zullen plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk.

Braderieën en dance-feesten in tweede helft van het jaar

Maar, welke evenementen gaan dan niet door? Daarover voert de politie nu gesprekken met de burgemeesters, zegt Van de Kamp. "Ik denk dat de burgemeesters goed zien en voelen dat het vooral veilig moet zijn, dat burgers en toeristen dat verwachten. De grote nationale en internationale evenementen zullen doorgaan. Maar er zijn wel discussies gaande over grote dance-festijnen, braderieën en avondmarkten."

Nederland krijgt dit jaar wat voor haar kiezen: het EK, de Formule1 in Zandvoort en onder meer het Songfestival. "Dat gaat door, maar we gaan wel kijken naar de tweede helft van het jaar, als er voor bijvoorbeeld weer dance-feesten vergunningen worden aangevraagd."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie