Binnenland
NOS

'Niet bezuinigen, maar investeren in baanbehoud'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet bezuinigen, maar investeren in baanbehoud'

De regering maakt de keuze niet te bezuinigen, maar te investeren in onder meer baanbehoud, goede voorzieningen en een schoner land. Dat zei koning Willem-Alexander vanmiddag in de Troonrede, waarin de kabinetsplannen voor volgend jaar worden geschetst. Volgens de koning zijn de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën veerkrachtig: "We hebben een buffer opgebouwd waar we nu de vruchten van plukken."

Video niet beschikbaar

De koning stond aan het begin van de Troonrede stil bij de coronacrisis. Hij sprak zijn bewondering en dank uit voor iedereen die in de zorg en elders in de samenleving al wat mogelijk deed om de crisis het hoofd te bieden. "Het weefsel van de samenleving is sterk gebleken. Het blijft bijzonder hoe Nederlanders er voor elkaar zijn als de nood aan de man komt."

Veerkracht

Ook prees Willem-Alexander de veerkracht van ondernemers, "die op allerlei manieren hun bedrijf draaiende hielden". Hetzelfde geldt volgens hem voor ouders, die plots onderwijs en thuiswerken moesten combineren. "Nederland heeft in de crisis bewezen verantwoordelijk, saamhorig en flexibel te zijn. Laat ons dat volhouden zolang dat nodig is."

Onaanvaardbaar dat huidskleur bepalend is voor kansen

De koning ging in de Troonrede ook in op de status van de rechtsstaat in Nederland, volgens hem het belangrijkste publieke bezit van de samenleving. Het kabinet maakt extra geld vrij om de rechtsstaat te beschermen. Willem-Alexander memoreerde in dit verband de moord op advocaat Derk Wiersum.

Een andere wezenlijke bedreiging voor de kwaliteit van de rechtsstaat is volgens de koning "dat in ons land iemands huidskleur of naam nog te vaak bepalend is voor zijn of haar kansen". Dat is onaanvaardbaar, zei Willem-Alexander.

"Het maatschappelijk debat hierover schuurt soms, maar kan ons ook verder brengen in de strijd tegen discriminatie, racisme en ongelijke behandeling. Bestaande verschillen overbruggen begint bij de bereidheid naar elkaar te luisteren."

Grote Kerk

De Troonrede werd vanwege het coronavirus uitgesproken in de Grote Kerk in Den Haag, in plaats van in de kleinere Ridderzaal. Normaal gesproken zitten er op Prinsjesdag zo'n duizend mensen in de Ridderzaal, in de Grote Kerk kwamen vandaag een kleine 270 aanwezigen bijeen. Zo waren de staatssecretarissen en partners van Kamerleden er vandaag niet bij.

PD Troonrede

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie