Binnenland
MAX

Veel antisemitische reacties richting Arnon Grunberg na 4 mei-lezing

foto: MAXfoto: MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel antisemitische reacties richting Arnon Grunberg na 4 mei-lezing

Naast lof kreeg schrijver Arnon Grunberg veel woedende, haatdragende en antisemitische reacties op zijn 4 mei-lezing, met name over zijn vergelijking tussen Joden en Marokkanen. In Nieuwsweekend legt hij uit wat hij bedoelde met die passage.

"Shockerend en schrijnend dat dat één dag na 4 mei gebeurt," zegt schrijver Arnon Grunberg over de reacties die hij kreeg naar aanleiding van de lezing tijdens de 75e dodenherdenking.

De meeste reacties gingen over één specifiek passage:

En het is ook logisch dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden.

Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.

Vooral die laatste zin schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Grunberg: “Ik heb nergens gezegd dat Marokkanen de nieuwe Joden zijn. Dat zou ik ook niet willen zeggen, dat zou een absurde uitspraak zijn.”

Poging tot solidariteit

Het gaat de schrijver om de trend in de samenleving waarin er niet over het individu wordt gesproken, maar gelijk over de hele groep. Dat creëert volgens hem een sfeer die uitsluiting in de hand werkt. "Dat baart mij zorgen," reageert Grunberg, "Op 4 mei moet je een statement maken. En als er een bevolkingsgroep wordt aangewezen als zondebok, dan vind ik ook dat je een plicht hebt als je daar staat, om een poging te doen tot solidariteit met die groep."

Arnon Grunberg geeft tekst en uitleg over zijn 4 mei-lezing

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie