Binnenland

Dit is de beste lijsttrekkersspeech, geschreven door een luisteraar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de beste lijsttrekkersspeech, geschreven door een luisteraar

[KRO-NCRV] Wie heeft de mooiste speech geschreven voor zijn favoriete lijsttrekker? In De Taalstaat maakte juryvoorzitter Gerdi Verbeet vandaag de winnaar bekend.

"Speech schrijven is echt een vak. En je kunt ook nog eens veel maken en breken als je het voorleest", aldus Verbeet.

Afgelopen weken konden luisteraars hun verkiezingsspeech voor hun favoriete lijsttrekker voordragen in De Taalstaat. De vakjury bestond uit Gerdi Verbeet, Kees Boonman en Frank van Hoorn. Dit waren de drie genomineerden:

  • Jaap van der Rest voor ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers
  • Jurgen van der Ploeg voor GroenLinks-leider Jesse Klaver
  • Rolf Sikkink voor 50Plus-lijsttrekker Henk Krol

De uiteindelijke winnaar is geworden Jurgen van der Ploeg. Kees Boonman: "Deze speech kwam qua sfeer het dichtst in de buurt bij wat Jesse Klaver op dit moment doet." Daar voegt Frank van Hoorn aan toe dat deze speech retorica bevat die goed aansluit bij Jesse Klaver." De toespraak begint bijvoorbeeld met stil en eindigt met stilletjes."

Reactie Jesse Klaver

Ook Jesse Klaver reageerde op de speech: "Ik ben blij dat Jurgen zo'n mooie speech geschreven heeft. Ik ben onder de indruk. Ik vond vooral het begin heel mooi, omdat je de aandacht van de zaal direct pakt. Dat probeer ik zelf ook vaak. Daarnaast loopt de speech mooi rond, het is prachtig."

De GroenLinks-leider zou zelf ook elementen uit de speech gebruiken, zoals stil, luister eens goed. "En Jurgen laat zien hoe een genuanceerde visie heel krachtig kan zijn, zoals die van GroenLinks."

Luister de uitreiking terug met Jesse Klaver en speechschrijver Jurgen van der Ploeg:

Luister alle inzendingen hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie