Binnenland
NOSNTR

Jongerenwerkers zien straatcultuur onder jongeren verharden

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerenwerkers zien straatcultuur onder jongeren verharden

Jongerenwerkers maken zich zorgen over de verharde straatcultuur en het het wapenbezit onder jongeren. Ook ver buiten de grote steden zien ze de verheerlijking van geweld onder die groep toenemen. Tientallen jongerenwerkers uit het hele land proberen samen dit wapenbezit aan te pakken. Verslaggever Mattijs van de Wiel sprak met een van de initiatiefnemers en jongeren over het wapenbezit.

"Na steekincidenten in de wijk of uit angst voor bewapende groepen in de buurt gaan steeds meer jongeren ook wapens dragen", vertelt Dimitri van den Berg, jongerenwerker in een aantal Noord-Hollandse dorpen.

Hij deed een oproep onder jongerenwerkers om gezamenlijk op te komen tegen het wapenbezit en hier met de jongeren over in gesprek te raken. Collega's uit zeker zestig gemeenten hebben zich hier al bij aangesloten, onder wie jongerenwerkers uit Zaanstad, Moerdijk, Helmond, Harderwijk, Tilburg, Apeldoorn en Haaksbergen.

Angstcultuur

"Het geweld op straat wordt explosiever", ziet Van den Berg. "Eerst ging het nog vuist op vuist, maar nu trekken steeds meer jongeren een mes. Daardoor ontstaat een angstcultuur wat weer leidt tot meer wapenbezit."

Als voorbeeld wijst hij naar een incident van een tijdje terug: "Een aantal jongeren waren in de wijk aan het hangen toen ze werden beroofd door een ander groepje, met wapens. Dat heeft bij die jongeren veel indruk gemaakt, en ze het gevoel gegeven dat ze niet meer zonder eigen wapens over straat konden."

Drillrap

Als een mogelijke oorzaak van de toenemende verheerlijking van geweld onder jongeren wordt vaak gewezen naar drillrap, een muziekgenre waarin rappers dreigen met wapens en geweld tegen groepen uit andere wijken.

Dat sommige drillrappers er niet voor terugdeinzen die wapens ook echt te gebruiken, werd begin augustus duidelijk bij de fatale steekpartij in Scheveningen. Leden van een groep uit Amsterdam staken een 19-jarige aanhanger van een rivaliserende Rotterdamse drillrapgroep neer. Een jaar eerder werd drillrapper Jay-Ronne in Amsterdam doodgestoken.

Om hier tegenwicht aan te bieden, worden onder andere in Hoorn rap-workshops georganiseerd voor de jongeren in de wijk. "Drillmuziek komt vaak negatief in het nieuws, door de negatieve teksten en beelden die erin naar voren komen", vertelt jongerenwerker Uad. "Daar willen we een positieve draai aan geven."

In de workshop gaan ze samen met jongeren aan de slag met de muziek die voor drillrap wordt gebruikt. "We pakken de elementen die ze aantrekt, zoals het ritme en de beat, en dan laten we ze daar nieuwe, positievere teksten op schrijven." Eind van de week zetten de jongeren uit de workshop hun eerste video online.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie