In het riool zie je waarom oliebollenvet niet door de gootsteen moet
- Nieuws
- In het riool zie je waarom oliebollenvet niet door de gootsteen moet
[NOS] Van de 5 miljoen liter frituurvet die huishoudens gebruiken voor de oliebol, komt een fors deel in het riool terecht. Volgens cijfers van de MVO (organisatie oliën en vetten) wordt 1 miljoen liter ingezameld, de rest komt bij de vuilnis of wordt door de wc of de gootsteen gespoeld. "Ja, da's jammer. Vet hoort niet thuis in het riool", zegt Rob Hermans van Rioned.
Gemeenten en waterschappen zijn jaarlijks circa 30 miljoen euro kwijt om verstoppingen van het riool en storingen bij bijvoorbeeld de waterzuivering te verhelpen. Oorzaak: gestold vet.
Luister naar de reportage over vet in het riool:
Hermans: "Jaarlijks hebben we een miljoen verstoppingen bij particulieren thuis, gemalen raken verstopt, de zuiveringsinstallaties moeten extra hard werken. Er zijn dus mensen die het vet door de wc spoelen. Daarbij zijn er heel veel consumenten die gewoon toegeven dat ze ook kleine restjes doorspoelen: vet van een braadpan, een bakje olijven. Dat is bij elkaar heel veel vet en dat gaat aankoeken."
Biobrandstof
De MVO is weer een campagne begonnen waarin mensen wordt geadviseerd gebruikte olie in te leveren bij de gemeentestort of een ander inzamelpunt.
Gebruikt vet krijgt dan een tweede leven als biobrandstof. "Zo gebruiken we minder fossiele olie en vermindert de uitstoot van koolstof", zegt een MVO-woordvoerder. "Wat sommige mensen nog niet weten: wie een dieselauto heeft, tankt nu al ongemerkt biodiesel bij de pomp. Als alle oliebollenbakkers hun gebruikte olie zouden inleveren, levert dat genoeg biodiesel op om ruim duizend keer de wereld rond te kunnen rijden."