Binnenland
AVROTROS

OV-chipkaart verdwijnt: dit betekent het voor jou

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OV-chipkaart verdwijnt: dit betekent het voor jou

Eind 2023 komt er een einde aan de bekende gele ov-chipkaart. Via 'OVpay' kun je voortaan reizen met je betaalpas, creditcard of smartphone. "Een makkelijke en toegankelijke manier voor iedereen om met het openbaar vervoer te reizen", zegt Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen. Hij beantwoordt de zes belangrijkste vragen over 'OVpay' in Blok&Toine.

Om te kijken of dit nieuwe betaalsysteem in de praktijk werkt, vindt er deze week een proef met 'OVpay' plaats op de stadsbussen in Lelystad.

1. Wat is 'OVpay'?

"OVpay staat voor de nieuwe manier van in- en uitchecken en betalen in het openbaar vervoer."

2. Hoe werkt het?

"Met deze nieuwe manier kun je straks in- en uitchecken met je betaalpas, creditcard of smartphone. Reis je toch liever met een fysieke ov-chipkaart dan digitaal? De gele pas zoals we hem nu kennen verdwijnt, maar daar komt een nieuwe fysieke OV-chipkaart voor in de plaats."

3. Wat is het belang van 'OVpay'?

"Het huidige systeem met de OV-chipkaart, is het aan het einde van zijn levensduur. De beveiliging van de kaart is al tijden een belangrijk vraagstuk en dat moet op deze manier verleden tijd worden."

"Een andere reden is dat we nu in staat zijn om technieken aan te bieden aan reizigers die tien jaar geleden niet mogelijk waren. Contactloos betalen en smartphone bestonden niet. Met deze techniek en de servicemogelijkheden kunnen we makkelijkere betaalvormen aanbieden, die reizigers al gewend zijn om te gebruiken."

4. Is OVpay straks mogelijk in al het openbaar vervoer?

"Ja, deze manier van betalen en in- en uitchecken gebruik je straks voor al het openbaar vervoer. In alle vormen en bij alle vervoerders."

5. Wat zijn de voordelen voor mij als reiziger?

"Met OVpay hoef je geen apart betaalmiddel meer bij je te hebben om te reizen met het openbaar vervoer. Dan betaal je met een middel dat je normaal ook gebruikt. Ook hoef je bij het reizen met de trein niet meer verplicht in- en uit te checken bij het wisselen van vervoerder."

"Een ander voordeel is dat je met het online systeem ter plekke nog kunt bepalen of je tweede of eerste klas wilt zitten. Ook komt er een app waarbij je alle informatie over jouw treinreis kunt vinden en die aangeeft of je al in- of uitgecheckt bent."

6. Tot wanneer kunnen we de 'oude' ov-chipkaart gebruiken?

"Het plan is dat OVpay eind 2023 ingaat."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie