Binnenland
AVROTROS

'Laat een vrouwenquotum werken als katalysator voor meer diversiteit binnen Defensie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat een vrouwenquotum werken als katalysator voor meer diversiteit binnen Defensie'

Bij Defensie neemt het aandeel vrouwen jaarlijks met nog geen halve procent toe. Slechts 15 procent van de krijgsmacht is vrouw. Dat moet anders, en daarom werkt Defensie aan een vrouwenquotum. Claudia Redout was luitenant-kolonel, bij Blok&Toine vertelt ze over haar ervaringen binnen deze mannenwereld.

Afgelopen dinsdag was voor Redout de laatste dag binnen Defensie. "De belangrijkste reden voor mij om te stoppen was omdat de veranderingen binnen Defensie te langzaam en traag gingen. Ik zie wel een kentering, maar voor mijzelf vond ik het goed om een andere omgeving op te zoeken."

Micro-agressies

Tijdens haar werkzaamheden binnen Defensie merkte Redout dat er met andere ogen naar vrouwen werd gekeken. "Ik kreeg met micro-agressies te maken. Ik kreeg bijvoorbeeld complimenten over mijn taalgebruik, omdat ik een biculturele achtergrond heb. Ook werd er gezegd dat ik hard door de rangen heen ging omdat ik vrouw ben met een biculturele achtergrond."

Al jaren is er een oproep voor vrouwen om zich aan te melden bij Defensie. Toch zit het probleem volgens Redout bij het behoud van de vrouwen in plaats van het aantrekken ervan. “Het lukt goed om vrouwen binnen te krijgen, daar zijn ook mooie campagnes voor geweest. Het probleem zit vooral bij het behoud van vrouwen binnen de organisatie. Dat komt omdat de levensfases een rol spelen."

Niet zomaar een functie

"Een functie binnen Defensie is niet zomaar een functie. Je kunt op missies naar het buitenland gaan, als je jong bent is dat mooi en spannend. Maar voor sommige mensen verandert de samenstelling van het gezin, waardoor je andere keuzes maakt. Daarnaast is er te weinig bekend over de mogelijkheden om aan een missie deel te nemen als vrouw met een gezin."

Er moet dus iets veranderen in de manier hoe vrouwen worden vastgehouden binnen Defensie, beschrijft Redout. "Het zit ook in imago en commitment als je een inclusieve organisatie wil zijn. Dan moet er ook de mogelijkheid zijn om anders te zijn. Dat zit hem in levensfase, introverte mensen of mensen met biculturele achtergrond. Een vrouwenquotum kan als katalysator werken om deze verandering op gang te brengen."

'Laat een vrouwenquotum werken als katalysator voor meer diversiteit binnen Defensie'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie