Binnenland
AVROTROS

'Pil heeft effect op emotie, maar over het proces is nog niet veel bekend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pil heeft effect op emotie, maar over het proces is nog niet veel bekend'

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

Estrella Montoya over de werking van de pil

Komende zaterdag vindt er in De Balie in Amsterdam een debatavond plaats over de invloed van de anticonceptiepil op het leven van vrouwen, naar aanleiding van het onlangs verschenen boek: Je brein aan de pil.

Hersenen

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt", zegt Montoya.

En dat heeft invloed op het leven van vrouwen die de pil slikken, zegt ze. "Het heeft invloed op je gedrag, op gevoelens, emoties en de controle daarover, je reactie op stress, omgang met angst, het reageren op beloning", beschrijft Montoya.

Dagelijks leven

Hoe het precies gaat weten we nog niet goed, zegt Montoya. "Maar we weten dus wel dat het invloed heeft op emoties, en de controle daarop." In de praktijk kan je dan volgens Montoya denken dat je bijvoorbeeld minder goed met stress kan omgaan.

Is het dan verstandig om te stoppen? "Ik zou dat advies absoluut op dit moment niet geven. Ook niet om wat we nu weten vanuit de wetenschap", vertelt de biopsycholoog. "Maar als je wil weten hoe je je voelt zonder de pil, kan je even stoppen. Maar ik geef dus absoluut niet aan dat je nu moet stoppen, omdat we nog niet goed weten nu wat de effecten zijn."

'Vrouwen kritischer op de pil'

"Vrouwen worden kritischer op de pil. En dat heeft ook te maken met dat vrouwen meer bezig zijn met hun lifestyle. Het is een soort bredere trend." Maar dat heeft volgens Montoya ook te maken met de verschuiving van het onderzoek. "Waar eerder vooral onderzoek werd gedaan naar of de pil werkt, gaat het nu meer over de bijwerkingen ervan."

Depressie

In de media wordt de laatste tijd gesproken over de pil en het veroorzaken van depressies. "Wat we daar nu over weten uit onderzoek is dat er een verband is aangetoond tussen het gebruik van de pil en depressie. Dat zegt niet zozeer dat gebruik van de pil depressie veroorzaakt. Maar puur dat het samengaat."

Het zou volgens Montoya bijvoorbeeld ook kunnen dat vrouwen die de pil gebruiken andere factoren hebben die een depressie kunnen veroorzaken. Daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. Montoya is met de Universiteit Utrecht nog op zoek naar vrouwen die de pil slikken en mee willen doen met onderzoek.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie