Binnenland

'Brood zoals brood bedoeld is' is 'geen poespas'

foto: Radar Radiofoto: Radar Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Brood zoals brood bedoeld is' is 'geen poespas'

[AVROTROS] Supermarktketen Jumbo verkoopt 'Goudeerlijk' brood en gebruikt de slogan 'Brood zoals brood bedoeld is' volgens 'traditioneel recept'. Wat houdt dat precies in? Welk recept dat al decennia oud is wordt er gebruikt?

Radar kocht het Goudeerlijk Tarwebrood bij de Jumbo. We belden met Jumbo en vroegen wat dat traditionele recept precies inhoudt. De medewerker van de klantenservice kon het recept helaas niet vinden. Jammer, want we waren zo benieuwd! Van de slogan 'brood zoals brood bedoeld is' kent de medewerker van de klantenservice de betekenis ook niet. We worden doorverwezen naar de bakkerij van Jumbo.

Wat zegt de bakkerij?

Bake Five is die bakkerij en de dame van de klantenservice geeft als antwoord op de vraag wat dat traditionele recept inhoudt dat het "ons recept" is. "Het traditionele recept is zoals het op de zak staat." Met andere woorden: niet echt een duidelijk antwoord. Bake Five geeft toe dat het geen recept is van honderden jaren oud, iets dat je wel zou verwachten als het gaat om een 'traditioneel recept'. Dat wekt toch de indruk dat brood op deze manier al decennia lang wordt gemaakt.

'Brood zoals brood bedoeld is' is 'geen poespas'

Wat moeten we nu verstaan onder de slogan 'brood zoals brood bedoeld is'? Ook die vraag leggen we voor aan bakkerij Bake Five. Als antwoord krijgen we dat er "geen poespas aan te pas komt". "Wij maken gewoon normaal brood zoals brood al jarenlang is eigenlijk in Nederland. Gewoon Nederlands brood zoals we dat mooi zeggen."

Wat is 'Nederlands brood' dan?

De klantenservice van de bakkerij creëert op die manier zelf weer een nieuwe vraag, want nu blijkt dat er 'Nederlands brood' gebakken wordt bij deze bakkerij. "Nederlands brood is lastig te definiëren. Het is vooral waar je consumenten over hoort praten als zij in het buitenland zijn geweest." We worden niet veel wijzer van deze medewerker.

Wat zegt de expert?

We bellen ook even met meesterpatissier en boulanger Robèrt van Beckhoven, tevens jurylid van Heel Holland Bakt. Voor hem bevat brood maar drie ingrediënten: water, bloem en een beetje zout. "Wij zijn Nederlanders en we willen graag een zacht broodje. Dat zie je in Frankrijk niet. Dat is typisch Nederlands, die zachte broodjes en dan moet je ingrediënten toevoegen." Van Beckhoven laat weten dat er in Nederland veel brood verkocht wordt met allerlei toegevoegde ingrediënten, terwijl water, bloem en zout voldoende zouden moeten zijn.

Is er kwaliteitsverschil in brood?

Volgens Van Beckhoven wel. Er zijn verschillende manieren van broodbakken. Bij Van Beckhoven begint men 's ochtends deeg te maken voor de volgende dag. Het deeg laat men achttien uur rijpen in een rijpingskast. Door deeg lang te laten rijpen benut je de granen optimaal. "Je lichaam neemt de voedingsmiddelen en vitamines op bij deeg dat goed gerijpt is."

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie