Binnenland

Bisschop: ‘Geen palmpaasstok op scholen met veel moslims’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bisschop: ‘Geen palmpaasstok op scholen met veel moslims’

[KRO-NCRV] Het maken van palmpaasstokken op scholen met overwegend islamitische leerlingen is geen goed idee. Dat vindt Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, in Stand.nl op NPO Radio 1. “Ook op christelijke scholen in grote steden waar het grootste deel van de leerlingen moslim is, is aanpassen van het Paasfeest misschien wel goed.”

De Korte reageert op de berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Daarin stelt de krant dat scholen in Den Haag het Paasfeest afzwakken. Later nuanceerde hetzelfde AD de berichtgeving door te stellen dat het ‘een storm in een glas water was’. Bisschop De Korte vindt dat we er niet krampachtig mee om moeten gaan: “Niet-christelijke leerlingen moeten we niet dwingen om christelijke feesten te vieren. In grote steden op scholen met overwegend islamitische leerlingen kan het feest met palmpaasstokken ook enkel in kerkelijk verband worden gevierd. Wel is het belangrijk om het Paasverhaal te verkondigen.”

Geen nationale feestdag

Van islamitische feesten een nationale feestdag maken vindt De Korte geen goed idee. "In Nederland is zes procent van de bevolking islamitisch. Dan lijkt het mij niet nodig om daar een feestdag van te maken.” Dat het christendom, net zoals de islam, inmiddels ook een minderheid is in Nederland vindt de bisschop niet beangstigend. “Christenen in Iran, die hebben het moeilijk”, reageert De Korte. "In Nederland leven we in een rechtstaat en zijn we vrij in het vieren van onze feesten. Dat is een geruststellend gevoel.”

Verzoening moslims

De Korte hoopt wel dat de moslims onderling meer verzoenen. "Christenen verketteren elkaar niet meer, ik gun de islamitische wereld ook een oecumenische beweging.” De Bisschop refereert naar het christelijke geloof. "Wat ons verbindt is veel groter dan wat ons scheidt. Hopelijk gebeurt dat ook bij de islam. Nu doden moslims geloofsgenoten. Het is te hopen dat die oecumenische beweging opstaat.”

Ster advertentie
Ster advertentie