Binnenland

Mislukte aanslag op station Brussel, verdachte doodgeschoten

foto: RÉMY BONNAFFÉfoto: RÉMY BONNAFFÉ
  1. Nieuwschevron right
  2. Mislukte aanslag op station Brussel, verdachte doodgeschoten

[NOS] Belgische militairen hebben op station Brussel-Centraal een man doodgeschoten die waarschijnlijk een koffer met een spijkerbom droeg. Kort daarvoor was er in het station een kleine explosie, volgens Belgische media in de koffer.

Justitie beschouwt het incident als een terreuraanslag. Het Federaal Parket begon meteen na het incident om 20.30 uur een onderzoek. Dat gebeurt standaard bij een vermoeden van een terroristische daad.

Getuigen melden dat de man voor de explosie 'Allahoe akbar' riep, Arabisch voor 'God is groot'. Hij is door drie of vier kogels geraakt.

De Belgische zender VRT meldt dat de bom niet is afgegaan en dat de kleine explosie slechts het ontstekingsmechanisme was. Volgens de VRT was het een relatief zware bom, die veel schade had kunnen aanrichten.

De Belgische Explosieven Opruimingsdienst (DOVO) zou in het station een bomgordel gecontroleerd hebben laten ontploffen.

Brussel-Centraal is een ondergronds station in het hart van de Belgische hoofdstad. Het is een relatief klein station, veel kleiner dan het Zuidstation waar onder meer de Thalys en andere internationale treinen stoppen. Op de stations Zuid en Noord is het treinverkeer uit voorzorg wel stilgelegd.

Grote Markt

De Grote Markt is in tegenstelling tot eerdere berichten niet ontruimd. Wel was daar rond 21.00 uur even paniek. Waardoor die ontstond, is niet duidelijk. Een ooggetuige zegt dat er knallen te horen waren en dat mensen naar binnen renden.

Het Belgische parket zegt op de VRT Radio dat er geen incident is gemeld op de Grote Markt, maar bevestigt dat er paniek was. De sfeer op het plein, waar veel toeristen komen, was later weer ontspannen.

Ster advertentie
Ster advertentie