Binnenland
NOSNTR

Karen wil dat de tijdelijke adoptiestop wordt opgeheven

foto: Waldy van Geenenfoto: Waldy van Geenen
  1. Nieuwschevron right
  2. Karen wil dat de tijdelijke adoptiestop wordt opgeheven

De tijdelijke stop op buitenlandse adopties moet per direct worden opgegeven. Met dat doel schreef Karen Gregory, zelf moeder van twee adoptiekinderen, een open brief aan demissionair minister Sander Dekker. ‘Er is nu zoveel meer transparantie dan destijds’, zegt ze in de rubriek Waar is Waldy? in Nieuws en Co.

Internationale adopties zijn sinds begin dit jaar opgeschort, in reactie op het rapport van commissie-Joustra over de Nederlandse adoptiecultuur en de rol van de overheid. Volgens de commissie heeft Nederland zich in het verleden te passief opgesteld in de adoptieprocessen. Het toezicht zou onvoldoende zijn geweest en ook werd er niet ingegrepen bij misstanden die aan het licht kwamen. Het gaat om misbruik van armoede, vervalsen van documenten of om biologische ouders die onder dwang of tegen betaling afstand hebben moeten doen van hun kind.

Dat er misstanden zijn geweest, ontkent ze allerminst. ‘Er hebben destijds teveel mensen weggekeken en dat is walgelijk’, zegt Gregory. Toch pleit ze dus voor het terugdraaien van de adoptiestop. ‘Het adoptietraject nu is niet meer te vergelijken met het traject van dertig, veertig jaar geleden.’ Er zijn volgens haar inmiddels veel meer regels, voorlichtingscursussen en controles. Ook worden adoptieouders nu nog een tijd gevolgd door de Raad van de Kinderbescherming.

Transparantie

Zelf is ze moeder van twee adoptiekinderen uit de Verenigde Staten. De biologische ouders van haar kinderen blijven betrokken en er is veel transparantie. Wanneer kinderen wees zijn of ter vondeling zijn gelegd, is die transparantie niet altijd vanzelfsprekend. Desondanks vindt Gregory dat ook hier de adoptie moet blijven kunnen. ‘Het is de beste kinderbeschermingsmaatregel die er is’, zegt zeg. ‘Opgroeien in een kindertehuis of pleegzorgsysteem is in de meeste gevallen een slechtere optie voor kinderen.’

De misstanden van toen zouden niet geprojecteerd moeten worden op de misstanden van nu. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de misstanden kunnen hoogstwaarschijnlijk niet meer vervolgd worden, al zou dat volgens haar wel moeten. Het probleem aanpakken in eigen land is volgens haar ook geen optie: ‘Het zou heel arrogant om te denken dat wij dat kunnen.’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie